Tweede Kamer roept in verklaring op te staan tegen Jodenhaat; Denk en FVD ondertekenen pamflet niet
In een gezamenlijke verklaring van dertien van de vijftien partijen in de Tweede Kamer wordt opgeroepen om actie te ondernemen tegen Jodenhaat. De partijen benadrukken hun afschuw over het terugkeren van Jodenhaat op plaatsen waar veiligheid en vrijheid voorop zouden moeten staan.
"Jodenhaat laait weer op. Dit is niet demonstreren, dit is intimideren", zo schrijven de dertien fractievoorzitters gezamenlijk. Het is een krachtige veroordeling van de recente gebeurtenissen waarbij antisemitisme zich opnieuw manifesteert in de samenleving.
Opvallend is dat alleen Denk en Forum voor Democratie de verklaring niet hebben ondertekend. De verklaring benadrukt de noodzaak van eensgezindheid en actie om deze verontrustende trend een halt toe te roepen.
Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer kaartte BBB-politica Claudia van Zanten de "oplaaiende Jodenhaat" ook al aan. "Afgelopen zondag werd een concert van de 74-jarige zangeres Lenny Kuhr bruut verstoord door pro-Palestijnse relschoppers. Ze scholden haar onder andere uit voor terrorist, beschuldigden haar van genocide, schreeuwden antisemitische leuzen en zwaaiden met Palestijnse vlaggen in het rond. Een dag later bleek dat de kaartverkoop van haar volgende concert was stopgezet wegens terechte angst voor nieuwe verstoringen en wellicht erger. Eveneens zondag blokkeerden pro-Palestijnse demonstranten met veel vertoon de ingangen van filmhuis Lumière in Maastricht, waar een Israëlische film zou worden vertoond. Ook werd er dit weekend wereldwijd opgeroepen tot een boycot van de nieuwe James Bond-film, mocht de Brits-Joodse acteur Aaron Taylor-Johnson hierin de hoofdrol krijgen. Kortgeleden hadden we natuurlijk ook al de vreselijke acties bij de opening van het Holocaustmuseum."
Volgens Van Zanten staan deze gebeurtenissen niet op zichzelf. "Deze gebeurtenissen zijn exemplarisch voor de oplaaiende Jodenhaat, die dus ook de cultuursector en onze theaters binnenkomt. Wat BBB betreft is dit absoluut onaanvaardbaar. Het podium mag Joodse artiesten nooit worden afgepakt. Ook het publiek heeft het recht om veilig en ongestoord te genieten van een voorstelling of concert. Kunstenaars moeten vrij en zonder angst op het podium kunnen staan. Is de staatssecretaris dit met BBB eens? Zo ja, hoe gaat zij dit samen met de minister van JenV bewerkstelligen?"
De BBB-politica vertelt verder dat haar partij zich zorgen maakt over de aanstaande Dodenherdenking. "Wij maken ons ongelofelijk veel zorgen over de herdenking op 4 mei. De burgemeester van Amsterdam zegt dat ze aan demonstraties grenzen kan stellen, maar mensen niet kan dwingen hun mond te houden. Hoe kan de veiligheid van de bezoekers van de herdenkingen in het hele land worden gegarandeerd? Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de herdenkingen rustig en respectvol verlopen? Als we dit in Amsterdam overlaten aan de driehoek, is er straks mogelijk weer op 50 meter afstand antisemitisch geschreeuw en geblèr te horen. Wanneer komt het kabinet gezamenlijk in actie tegen Jodenhaat? Onlangs nam de Kamer een motie aan die het mogelijk maakt op te treden tegen de omstreden leus "From the river to the sea". Wanneer wordt deze motie ten uitvoer gebracht? Kan de staatssecretaris gezien de urgentie deze kwesties komende donderdag bespreken in de ministerraad?"
Waar blijft de mars der beschaving en de schreeuw tegen #jodenhaat vanuit de culturele sector vraagt @claudiavz tijdens het #vragenuurtje? pic.twitter.com/HSP1wMJEAP
— Mona Keijzer (@MonaKeijzer) March 26, 2024