Verhuurders vrezen voor vergaande gevolgen nieuwe huurwet Hugo de Jonge
Verhuurders van vrije sectorwoningen zijn bezorgd over mogelijke terugbetalingen aan huurders, die kunnen oplopen tot miljarden euro's, nadat kantonrechters verschillende huurverhogingen hebben afgekeurd vanwege mogelijke schending van Europese wetgeving. Dit meldt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN), op basis van een studie naar de gevolgen van de juridische uitspraken.
Hoewel de uitspraken gunstig lijken voor huurders, spreekt Judith Norbart met WNL, directeur van IVBN, van een "bittere nasmaak" voor de samenleving. "Een eventuele vernietiging van het huurverhogingsbeding zal leiden tot terughoudendheid van maatschappelijke kapitaalverstrekkers. En juist dit kapitaal is heel hard nodig om de nieuwbouwopgave van bijna 1 miljoen woningen mede te realiseren."
Verhuurders in Nederland mogen via het huurverhogingsbeding jaarlijks de huren laten stijgen met de inflatie, plus een extra opslag. Het is echter niet verplicht om die opslag toe te passen, wat volgens kantonrechters heeft geleid tot ongelijke huurverhogingen zonder duidelijke reden, wat in strijd zou zijn met Europese regels.
De Hoge Raad zal de komende maanden oordelen over het huurverhogingsbeding. Als blijkt dat huurders te veel hebben betaald, kan dat verhuurders duur komen te staan. IVBN schat de mogelijke schade op 6,4 miljard euro, met liquiditeitsproblemen voor verhuurders en een aanzienlijk verlies voor pensioendeelnemers tot gevolg. Dit kan leiden tot stagnatie in nieuwbouw en verdere scheefgroei op de woningmarkt door fors stijgende markthuren.