Amsterdamse Pride breidt uit: gaat een hele maand duren met meer subsidies
Vanaf 2025 zal de Pride in Amsterdam een hele maand in beslag nemen, in plaats van twee weken. Dit besluit volgt op langdurige onderhandelingen waarbij verschillende organisaties betrokken waren. Volgens sommigen is dit een teken van interne verdeeldheid binnen de lhbti-gemeenschap over woke-activisme.
De uitgebreide Pride-maand begint vanaf 2025 in juli en loopt door tot het eerste weekend van augustus. "Dit geeft ons de kans om meer diversiteit in bijdragen te bevorderen en geeft organisaties de ruimte om hun stem te laten horen," legt wethouder Touria Meliani uit bij AT5.
Voor 2025 staat er nog een standaardprogramma gepland dat lijkt op dat van vorig jaar, met de traditionele botenparade en diverse straatfeesten in het laatste weekend. De overige activiteiten zullen verspreid over de hele maand plaatsvinden.
De gemeente heeft ook een nieuwe subsidiebeleid geïntroduceerd. Er komt een meerjarige subsidie voor grootschalige evenementen en jaarlijkse subsidies voor kleinere activiteiten gedurende de maand. Vorig jaar maakte de gemeente Amsterdam al 800.000 euro subsidiegeld vrij voor het Pride-festival, dat destijds nog maar twee weken duurde. Dit was drie keer zoveel als in 2021.
Interne verdeeldheid
De nieuwe aanpak komt door interne verdeeldheid binnen de Pride-organisastie. De stichting Pride Amsterdam (SPA), al tien jaar de vaste organisator van het evenement, zou volgens criticasters te weinig aandacht besteden aan gemarginaliseerde minderheden en maatschappelijke misstanden. Daarom wilden de criticasters hun eigen inclusieve evenementen kunnen organiseren.
Dit conflict lijkt een gevolg van een bredere splijtzwam. Vorig jaar vertelde sociaal wetenschapper Laurens Buijs al bij NieuwRechts dat er langzamerhand een splitsing ontstaat binnen de lhbti-gemeenschap. Sommige lhbti'ers zouden namelijk kritiek hebben op het woke-activisme, terwijl anderen hiermee juist verder willen gaan. Daarom reageert feministe Lydia Daniël via X: 'Het klinkt alsof LHB met QT aan het clashen is in die Pride-organisaties. Of ligt het aan mij?'
Vorig jaar was er veel ruimte voor interactioneel activisme bij de botenparade van Pride. Zo waren er, in het kader van inclusie, aparte boten voor lhbti'ers met een beperking, met een migratieachtergrond, met Surinaamse afkomst, vrouwen, fetisj-liefhebbers én dierentuin Artis. 'Oude tijden herleven,' schreef iemand over de gescheiden botenparade.