Jaarlijks varen er tachtig boten mee met de parade, maar het aantal inschrijvingen ligt elk jaar veel hoger dan het aantal. Daarom beslist een speciale commissie wie er mogen meedoen. Deelnemers moeten voldoen aan een flink aantal eisen en ze moeten bij de selectie inschrijfgeld betalen. Er wordt bijvoorbeeld let op hoe het thema van dat jaar wordt uitgedragen, schrijft AT5.
Het thema van dit jaar is 'You are included', maakt de organisatie bekend. In het kader daarvan vaart er een aantal nieuwe boten mee, ironisch genoeg erg gescheiden van elkaar. Zo zullen er boten zijn voor lhbt'ers met een beperking. Ook zullen er drie vrouwenboten zijn, waaronder een boot voor 'bi-culturele vrouwen'. Twee Surinaamse boten zullen dit jaar eveneens meevaren, aangezien 2023 het herdenkingsjaar is van 150 jaar afschaffing van de slavernij.
Bovendien varen er commissies van de Transpride, Fetisj Pride, Youth Pride en Sports Pride mee in de 26e editie van de parade. Ook dierentuin Artis heeft een eigen boot gereserveerd. Volgens de organisatie haalt de dierentuin bij het ontwerpen van hun boot 'inspiratie uit het dierenrijk op het gebied van diversiteit, genderen seksualiteit'.
Niet iedereen is enthousiast over de aangekondigde plannen. 'Pride wil aparte boten voor mensen met een handicap en negers. Oude tijden herleven in Amsterdam,' schrijft een Twitteraar.
In december werd al bekend dat er bij de Gay Pride-editie van 2023 meer aandacht zou gaan komen voor vluchtelingen, klimaat en dekolonisering. "De lhbtqia+-beweging is lang op één hoop gegooid, we gaan ons nu individualiseren," liet de voorzitter van 'Queer is not a Manifesto' weten. "Er is nu veel meer bewustzijn over dat gender en seksualiteit een spectrum is."
Rechtse homo's niet veilig
Hoewel de Gay Pride elk jaar een grote nadruk legt op inclusiviteit, blijkt het feest toch niet voor iedereen te zijn. Vorig jaar wilde de rechtse, conservatieve homobelangenorganisatie Stichting De Roze Leeuw meelopen met de Gay Pride. Maar het bestuur van de Amsterdam Pride raadde de stichting dit af, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.
'Helaas is er op de Amsterdam Pride geen plek voor ons. Niets is zo exclusief als inclusiviteit. Hoewel wij niet willen buigen, kan onze veiligheid niet meer worden gegarandeerd,' schreef de organisatie op sociale media.
PVV-Kamerlid Harm Beertema besloot hierop Kamervragen in te dienen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'Homo-emancipatie zó politiseren dat je stichting De Roze Leeuw, die niet handelt vanuit (extreem)linkse waarden, UITSLUIT van Amsterdam Pride, een manifestatie van tolerantie en inclusie. COC (een club zonder leden) kan dat,' schreef hij erbij.