Gideon van Meijeren over zijn rechtszaak: 'Een politiek strafproces'
Op 28 mei moet Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van het oproepen tot geweld tegen de overheid. Van Meijeren zelf noemt de rechtszaak een "politiek proces" en beschuldigt de overheid van een heksenjacht en inmenging in de rechtsgang.
Volgens Van Meijeren is de aanklacht onterecht en afkeurenswaardig. "Het voelt heel onwerkelijk om te horen dat je beschuldigd wordt van het oproepen tot geweld tegen de overheid omdat ik weet dat ik niet alleen het gebruik van geweld tot in iedere vezel van mijn lichaam afkeur, maar er ook van overtuigd ben dat ik dat altijd blijf benadrukken keer op keer," aldus Van Meijeren. Hij benadrukt dat hij nooit direct heeft opgeroepen tot geweld, maar dat er sprake is van een "flinterdunne redenering" dat hij mensen indirect op ideeën zou kunnen brengen.
Van Meijeren stelt dat er sprake is van politieke invloed op het proces. Hij wijst hierbij naar uitspraken van politici, zoals ministers Jessel Gus en Kaag. "Er zijn een aantal uitlatingen gedaan door politici waarmee zij aantoonbaar het openbaar ministerie en ook de rechter onder druk zetten om die strafrechtelijke stappen tegen mij te overwegen en om mij ook schuldig te bevinden," aldus Van Meijeren. Hij noemt specifiek een tweet van minister Jessel Gus waarin zij stelde: "Wel of geen strafrechtelijke stappen is een overweging van het OM, niet van mij als minister van J&V."
De beschuldigingen hebben volgens Van Meijeren zijn reputatie ernstig beschadigd. Hij stelt dat zijn uitspraken uit de context zijn gehaald en verkeerd zijn geïnterpreteerd door de media. "Heel weinig mensen gaan natuurlijk daadwerkelijk die uitspraken bekijken, dus mensen zien dat en denken wow hij heeft opgeroepen om de Tweede Kamer te bezetten," zegt Van Meijeren.
Van Meijeren vreest dat zijn zaak een precedent kan scheppen voor het criminaliseren van oppositiedenken en vreedzaam verzet. "Door deze zaak ontstaat er straks jurisprudentie en eigenlijk precedentwerking om wat de overheid jou nu aandoet misschien ook burgers aan te doen. Dat dit soort denkbeelden gecriminaliseerd worden," aldus Van Meijeren. Hij benadrukt dat hij altijd achter zijn uitspraken blijft staan, zelfs als dit tot een veroordeling leidt.
De rechtszaak tegen Van Meijeren zal plaatsvinden op 28 mei bij de rechtbank in Den Haag. De zaak wordt live gestreamd zodat iedereen deze kan volgen. De uitspraak wordt verwacht in de tweede week van juni.