Omtzigt hekelt critici die geen serieus debat willen over demografische ontwikkeling: 'Grote impact, debat is zeer wenselijk'
Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft in een blog opgeroepen tot een diepgaande discussie over demografische ontwikkelingen in Nederland. Volgens hem is het noodzakelijk dat er serieus wordt gekeken naar de dalende geboortecijfers en de gevolgen daarvan voor de samenleving. Hij reageert hiermee op recente media-uitlatingen waarin zijn standpunten zouden zijn verdraaid.
Omtzigt hekelt de manier waarop zijn woorden door sommige media zijn gepresenteerd. Hij benadrukt dat hij nooit heeft gezegd dat 'vrouwen meer kinderen moeten krijgen om massamigratie uit Afrika te voorkomen.' Dit werd ten onrechte gesuggereerd in een artikel van NRC, dat later werd gerectificeerd. 'Het is een beproefd concept in Nederland: maak een karikatuur van een opmerking zodat je vooral geen inhoudelijke discussie hoeft te voeren', aldus Omtzigt.
In zijn blog zet Omtzigt de feiten op een rij. Hij wijst erop dat het aantal kinderen per vrouw in Nederland in 2023 is gedaald naar 1,43, het laagste niveau sinds 1901. Nederland kent momenteel een natuurlijke bevolkingskrimp, waarbij er iets meer sterfgevallen zijn dan geboortes. Deze daling is sinds 2010 opvallend toegenomen. Dit patroon is volgens Omtzigt ook in andere Europese landen en delen van Zuid-Oost Azië zichtbaar.
Omtzigt vergelijkt de situatie in Nederland met landen zoals Japan, Zuid-Korea en Duitsland, waar het geboortecijfer al langere tijd extreem laag is. In Japan overlijden bijvoorbeeld jaarlijks 800.000 meer mensen dan er geboren worden. 'Dat heeft vergaande gevolgen voor ongeveer elk facet van de samenleving', waarschuwt Omtzigt.
Omtzigt verwijst naar de bevindingen van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050, die verschillende scenario's onderzocht voor de toekomstige demografische ontwikkeling van Nederland. Hij pleit ervoor om ook in Nederland na te denken over wat er zou gebeuren als het geboortecijfer verder zou dalen naar niveaus zoals in Spanje of Zuid-Korea. De mogelijke gevolgen hiervan zouden ingrijpend zijn voor beleidsterreinen zoals volkshuisvesting, zorg en arbeidsmarkt.
Omtzigt koppelt de demografische problematiek ook aan het huidige woningtekort. Hij stelt dat jongeren door de woningnood worden belemmerd in het starten van een gezin. 'Het schreeuwende woningtekort zorgt ervoor dat jongeren later een eigen woning kunnen betrekken en een gezin kunnen stichten. Hiermee belemmert de woningnood hen direct in het maken van vrije keuzes over hun toekomst', aldus Omtzigt.