Duitsland geeft Afghaanse criminelen fors geldbedrag bij deportatie
Het was twee weken geleden een unicum: de Duitse overheid voerde een deportatievlucht naar Afghanistan uit, waarbij 28 veroordeelde criminelen werden uitgezet. Deze vlucht werd door de Duitse autoriteiten omschreven als een belangrijk signaal. Maar de aandacht voor de vlucht is nu verschoven naar een ander punt: de hoge geldbedragen die aan de gedeporteerden zijn uitbetaald. Bovendien belandt het geld mogelijk in handen van de Taliban.
Het was de eerste vlucht naar Afghanistan sinds de Taliban in 2021 de macht overnam. Maar wat vooral de wenkbrauwen doet fronsen, is het bedrag van 1.000 euro dat elke uitgezette crimineel kreeg voordat ze op het vliegtuig stapten. Volgens Der Spiegel is dit ongeveer twintig keer zoveel als normaal wordt uitgekeerd aan afgewezen asielzoekers. In de meeste gevallen ontvangen gedeporteerden rond de 50 euro, maar in het geval van de Afghaanse criminelen werd besloten om een aanzienlijk hoger bedrag uit te keren.
De beslissing om deze grote som geld uit te keren, werd niet toegelicht door de betrokken autoriteiten. Zowel de federale als de deelstaatregeringen lijken naar elkaar te wijzen als verantwoordelijk voor de keuze. Hierdoor blijft onduidelijk waarom deze uitzetting werd afgehandeld met een dergelijk ongebruikelijk hoge vergoeding.
Kritiek van oppositie
De gebeurtenis leidt tot kritiek vanuit verschillende politieke hoeken. Zo stelt CDU'er Kristian Beara dat de staat zijn geloofwaardigheid en vertrouwen verliest bij de burgers als er “geldbonussen” worden gegeven aan criminelen die uit het land worden verwijderd. Volgens hem draagt deze aanpak bij aan politieke desillusie en ondermijnt het de effectiviteit van het migratiebeleid.
Voormalig Bondsdag-lid Erika Steinbach voegt hieraan toe dat de deportatievlucht een “manoeuvre voor de verkiezingscampagne” lijkt te zijn, bedoeld om de indruk te wekken dat de regering hard optreedt tegen illegale migratie. Steinbach twijfelt echter aan de effectiviteit ervan en stelt dat deze maatregel de overheid niet heeft geholpen om haar imago te versterken.
Geld mogelijk in handen van Taliban
Daarnaast zijn er zorgen over waar het uitbetaalde geld terecht is gekomen. Taliban-expert Reinhard Erös vertelt aan FOCUS Online dat het waarschijnlijk is dat de 1.000 euro per persoon meteen na aankomst in Afghanistan is ingenomen door de Taliban. Dit zou betekenen dat het geld dat bedoeld was als ondersteuning voor de gedeporteerden in de verkeerde handen is gevallen.
Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over het lot van de uitgezette criminelen. Het is niet uitgesloten dat zij nu op vrije voeten zijn in Afghanistan.