Griekenland wil geboortecijfer opkrikken met financiële prikkels
De Griekse overheid kondigt nieuwe beleidsmaatregelen aan in een poging om het dalende geboortecijfer van het land te verhogen. Premier Kyriakos Mitsotakis beschouwt de dalende geboortecijfers als een nationale crisis en een “tikkende tijdbom” voor het pensioenstelsel, meldt persbureau Reuters. Toch twijfelen experts of de nieuwe maatregelen voldoende effect zullen hebben.
Griekenland kampt al jarenlang met een vergrijzende bevolking en een afnemend geboorteaantal. Daarom wil de regering met een reeks financiële prikkels het krijgen van kinderen aantrekkelijker maken. Deze maatregelen omvatten belastingverlagingen voor nieuwe ouders, kinderopvangvouchers, verhogingen van de pensioenen en kortingen op sociale bijdragen. Ook de minimumlonen worden verhoogd. Daarnaast wordt er financiële steun aangeboden voor vruchtbaarheidsbehandelingen en is er een plan om betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor jonge mensen.
Griekenland geeft al ongeveer 1 miljoen euro per jaar uit aan maatregelen die gericht zijn op het ondersteunen van gezinnen en het bevorderen van het krijgen van kinderen. Toch blijft het geboortecijfer dalen. In 2024 is het geboortecijfer 1,264 kinderen per vrouw, slechts een kleine stijging van 0,08 procent ten opzichte van 2023. Deze lichte toename komt na jaren van krimp, waarbij in 2022 het laagste geboortecijfer in 92 jaar werd geregistreerd.
Het geboortecijfer in Griekenland is sterk beïnvloed door de financiële crisis van 2009-2014. De strenge bezuinigingen die Griekenland moest doorvoeren onder druk van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben een kwart van de economie verwoest. Deze economische malaise leidde tot massale werkloosheid en een exodus van jonge Grieken, die hun toekomst elders in Europa zochten. Hierdoor bleven de geboortecijfers achter en werd het voor veel gezinnen financieel onmogelijk om kinderen te krijgen.
Experts blijven sceptisch
Hoewel de overheid vol vertrouwen is dat de nieuwe maatregelen zullen helpen, blijven demografie-experts terughoudend. Byron Kotzamanis, een vooraanstaand Griekse demograaf, uit zijn twijfel over de impact van de nieuwe initiatieven. Hij stelt dat de aangekondigde veranderingen waarschijnlijk geen “dramatisch effect” zullen hebben op het aantal geboortes in het land, meldt Reuters.
De sceptische houding wordt gedeeld door vice-minister van Financiën, Thanos Petralias. Hij benadrukt dat het demografische probleem niet kan worden opgelost met alleen financiële prikkels. Volgens Petralias zijn verbeteringen in het onderwijs, de gezondheidszorg, de werk-privébalans en hogere inkomens noodzakelijk om echte vooruitgang te boeken. Ook Sofia Zacharaki, minister van Sociale Cohesie en Gezinszaken, zei eerder dit jaar tegen Reuters dat het een illusie is te denken dat een enkele minister de geboortecijfers drastisch kan veranderen. “Toch moeten we blijven proberen,” voegde ze toe.