Vijf mannen mogen naar vrouwencel dankzij transgender-beleid
Het recente transgenderbeleid van de Amerikaanse staat Minnesota leidt tot grote ophef. Vijf mannelijke gedetineerden, waaronder twee veroordeelde pedofielen, zijn overgeplaatst naar de vrouwengevangenis. Deze stap volgt op de invoering van een genderidentiteitsbeleid in 2023 in Minnesota, meldt Reduxx. Hierdoor kunnen mannelijke gevangenen, die zich als vrouw identificeren, naar de vrouwengevangenis worden overgeplaatst.
Onder de overgeplaatste gevangenen zijn Elijah Thomas Berryman en Sean Windingland. Berryman (26) werd in 2022 veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een minderjarige en zit een straf van 25 jaar uit. Windingland (35) werd in 2019 veroordeeld tot 36 jaar cel voor het misbruiken van twee zesjarige familieleden en het verspreiden van video’s van het misbruik.
Ook Bradley Richard Sirvio, een man die levenslang uitzit voor moord, is overgeplaatst. Sirvio sloeg in 1995 een man dood met een hamer en stak vervolgens diens huis in brand.
Het transgenderbeleid in Minnesota werd ingevoerd na een rechtszaak van een transgender, Christina Suzanne Lusk. Deze mannelijke gevangene die zich identificeert als vrouw, klaagde de Minnesota Department of Corrections aan voor discriminatie. Als gevolg van deze rechtszaak werd het beleid gewijzigd, waardoor mannen die zich als vrouw identificeren, in vrouwengevangenissen kunnen worden geplaatst. Lusk won de rechtszaak en kreeg een schadevergoeding van bijna 500.000 dollar.
Lusk was veroordeeld voor het bezit van methamfetamine en zit een straf van vijf jaar uit. De zaak tegen de staat Minnesota werd gesteund door de organisatie Gender Justice, die opkwam voor Lusks rechten op basis van genderidentiteit.
Reacties vanuit het gevangenispersoneel
Het transgenderbeleid zorgt voor veel onrust onder het personeel van de vrouwengevangenis in Minnesota. Alicia Beckmann, een voormalig medewerker van de gevangenis, besloot haar baan op te zeggen uit protest tegen het beleid. Volgens Beckmann zorgt het beleid voor een onveilige omgeving voor zowel de vrouwelijke gevangenen als het personeel.
Beckmann benadrukt tegenover Alpha News dat het personeel bang is om zich uit te spreken uit angst voor represailles. “Er heerst een sfeer van angst onder het personeel,” zegt ze. “Ik spreek me nu uit voor de vrouwen die recht hebben op een veilige omgeving en een kans op rehabilitatie.”