Kabinetsplan: hogere vertrekbonus moet vrijwillig vertrek van asielzoekers versnellen
De Nederlandse overheid heeft de regeling voor de vertrekbonus van ongewenste vreemdelingen aangepast. Alleenstaande vreemdelingen die vrijwillig het land verlaten, kunnen rekenen op een hogere financiële tegemoetkoming dan voorheen. Dit moet hen stimuleren om Nederland vrijwillig te verlaten in plaats van te wachten op een uitzetting.
Nederland heeft al jaren de strategie om ongewenste vreemdelingen, zoals afgewezen asielzoekers of personen die langer blijven dan hun visum toelaat, te overtuigen om vrijwillig terug te keren naar hun land van herkomst. Het doel is om lange en complexe uitzettingsprocedures te vermijden en het vertrek te versnellen. Met de nieuwe vertrekbonus hopen de autoriteiten vreemdelingen te verleiden om vrijwillig te vertrekken.
Tot nu toe kregen vertrekkende vreemdelingen 200 euro contant bij vertrek op Schiphol en maximaal 1800 euro in natura, bijvoorbeeld voor het opbouwen van een nieuw leven in hun thuisland. Met de nieuwe regeling, die is aangepast aan het Europese terugkeerprogramma van Frontex, krijgen alleenstaande vreemdelingen een grotere financiële stimulans.
Op Schiphol ontvangen vertrekkende vreemdelingen nu een vliegticket, 200 euro per volwassene en 40 euro per minderjarige. Bij aankomst in hun thuisland krijgen zij daarbovenop nog eens 615 euro om te voorzien in hun eerste levensbehoeften. Bovendien kunnen zij in het eerste jaar na hun terugkeer rekenen op 2000 euro voor huisvesting, medische zorg of opleiding.
Niet iedereen komt in aanmerking voor deze terugkeerhulp, merkt De Telegraaf op. Vreemdelingen die zijn veroordeeld voor zware criminele feiten zoals moord of doodslag, kunnen geen aanspraak maken op de vertrekbonus. Ook vreemdelingen die al eerder vertrekgeld hebben ontvangen in de afgelopen vijf jaar, worden uitgesloten van deze regeling.