Faber herstelt koers: asieldwangwet wordt sneller ingetrokken dan gedacht
Minister Marjolein Faber (Asiel) kondigt woensdag aan dat de spreidingswet zo snel mogelijk zal worden ingetrokken. Dit komt nadat zij eerder tegen gemeenten en provincies had gezegd dat het nog zeker twee tot drie jaar zou duren. Faber wijt die eerdere uitspraken aan vermoeidheid en noemt het een fout.
De spreidingswet, die begin dit jaar na veel debat door de Kamers werd geloodst, regelt de verdeling van opvangplekken voor asielzoekers over gemeenten op basis van inwoneraantallen en een sociaal-economische score. Hoewel niet elke gemeente verplicht is een asielzoekerscentrum (azc) te openen, kan de overheid ingrijpen als gemeenten er onderling niet uitkomen. De wet werd voornamelijk door de PVV verworpen, die een sterke tegenstander van het plan was.
Het besluit van het kabinet om de spreidingswet uiteindelijk in te trekken, heeft voor veel verwarring gezorgd bij gemeenten en provincies. Hoewel de wet nog steeds van kracht is en gemeenten vóór 1 november hun plannen voor asielopvang moeten inleveren, twijfelen sommigen of ze hiermee moeten doorgaan, aangezien de wet binnenkort mogelijk zal worden geschrapt. Anderen zetten hun plannen voort, omdat de wet nog steeds geldt.
Twee weken geleden had minister Faber in gesprekken met provincies en gemeenten benadrukt dat het intrekken van de spreidingswet zeker twee tot drie jaar zou duren. Ook haar woordvoerder bevestigde dit tijdspad, gebaseerd op de normale duur van een wetstraject. Dit veroorzaakte nog meer onzekerheid onder lokale overheden.
Na vragen vanuit de Tweede Kamer komt Faber nu terug op haar eerdere uitspraken. Ze geeft toe een fout te hebben gemaakt vanwege vermoeidheid. "Het klopt dat ik heb gezegd dat het twee tot drie jaar zou duren, maar dat was een verkeerde voorstelling van zaken. Ik ga de wet zo snel mogelijk intrekken, zoals afgesproken in het hoofdlijnenakkoord," aldus Faber. Hoe snel dit daadwerkelijk gebeurt, blijft echter onduidelijk. 'Goed nieuws. Het aanpassen en/of afschaffen van wetgeving is niet moeilijk, maar een kwestie van politieke wil. Dat geldt ook voor 130 kilometer, 'klimaatbeleid' en het sluiten van onze grenzen. De vraag is nu: binnen welke termijn zal de Spreidingswet dan wél worden afgeschaft?', vraagt Baudet zich af op X.