De onwaarheden van het NOS-onderzoek over rechtspraak tegen allochtonen
In een recent onderzoek van de NOS op 3 wordt gesuggereerd dat mensen zonder vervolgopleiding en met een migratieachtergrond bijna drie keer zo vaak een celstraf krijgen als hoogopgeleide autochtonen. De manier waarop conclusies worden getrokken in dit onderzoek is echter zeer selectief en schetst een verkeerd beeld, meldt GeenStijl.
Discriminatie tegen allochtonen of stemmingmakerij?
Er was veel onrust nadat de NOS met haar onderzoek naar buiten trad met de conclusie dat allochtonen in Nederland zwaar benadeeld worden door het OM in rechtszaken. Elf procent van de hoogopgeleide allochtonen die met het OM te maken krijgt een gevangenisstraf. Bij laagopgeleide allochtonen is dit aanzienlijk meer met eenentwintig procent.
Op basis van deze cijfers wordt de conclusie getrokken dat met name laagopgeleide allochtonen door de rechtspraak in Nederland benadeeld worden. Ongeacht of dit wel of niet het geval is, is de opzet van het onderzoek ook sterk een vorm van stemmingsmakerij en het belichten van allochtonen als slachtoffers.
Als we de cijfers namelijk in perspectief zetten, blijkt er toch een complexer en meer genuanceerd verhaal te zijn. Namelijk, het opleidingsniveau speelt een veel grotere rol in het percentage dat een gevangenisstraf krijgt, dan of men allochtoon of autochtoon is. Zo krijgen laagopgeleide autochtone in eenentwintig procent van de gevallen een gevangenisstraf. Dit scheelt maar twee procent met laagopgeleide allochtone.
Hoogopgeleide autochtonen krijgen in acht procent van de gevallen een gevangenisstraf. Ook dit is 'slechts' drie procent minder dan bij allochtonen. Daarmee is het verschil tussen autochtone hoog- en laagopgeleide al dertien procent, wat significant hoger is dan het verschil tussen autochtoon en allochtoon.
Daarmee was het eerlijker geweest om op basis van dit onderzoek te praten over de kloof tussen hoog en laagopgeleide Nederlanders. Toch kiest de NOS ervoor om in plaats daarvan de nadruk te leggen op de migratieachtergrond. Daarmee schaadt de NOS de reputatie van zowel media als wetenschap.