Slachtoffers van Bersiap erkend met monument in Den Haag
Een motie van Richard de Mos uit 2022 om een monument ter herdenking van de Bersiap in Den Haag te plaatsen is door de Haagse burgemeester Jan van Zanen goedgekeurd, meldt het Historisch Nieuwsblad. De Bersiap is de naam van de gewelddadige periode in voormalig Nederlands-Indië, na de Japanse bezetting, waarbij bijna zesduizend doden vielen.
Wat is de Bersiap?
Nadat de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië stopte na de capitulatie van Japan aan het einde van de tweede wereldoorlog, begon de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Tijdens deze periode werden Nederlanders, vaak onder het mom dat ze de koloniale orde wilden herstellen, zwaar aangevallen door Indonesische 'vrijheidsstrijders' die vochten voor de onafhankelijkheid van Indonesië.
Er is in Nederland relatief weinig aandacht voor de Bersiap en ander geweld dat plaatsvond ten tijde van de Japanse bezetting en onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Daarmee hoopt de lokale politiek in Den Haag dat het monument kan bijdragen aan de educatie over deze grotendeels vergeten periode.
Volgens Onno Sinke, onderzoeker naar oorlogsgeweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, kan het monument het geweld tijdens deze periode, die vaak in algemene termen wordt benoemd, specifiek een plek geven: "Hoewel er op 4 mei wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van de oorlog in Indonesië, zorgt de brede formulering ervoor dat specifieke groepen zich niet vertegenwoordigd voelen. Aangezien er tot nu toe weinig aandacht is geweest voor de Bersiap, kan dit monument erkenning bieden."
Het is nog niet bekend waar het monument gaat komen, of hoe het eruit gaat zien. Echter is het wel een signaal in een tijd waarin in Amsterdam de Nederlandse geschiedenis steeds minder plek lijkt te krijgen, dat Den Haag hier niet aan meedoet en zijn taak om de Nederlandse geschiedenis levend te houden, serieus neemt.