Europese klimaatagenda: nog meer lasten voor bedrijven en burgers?
De Europese Unie wil dat meer landen en bedrijven hun steentje bijdragen aan wereldwijde klimaatactie. Dit spraken de Europese milieuministers af in aanloop naar de 29e klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan. De ministers vinden dat de internationale gemeenschap meer moet doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. Toch werd er geen concreet bedrag genoemd voor de extra klimaatfinanciering.
Een belangrijk onderwerp van de bijeenkomst was de steun aan ontwikkelingslanden die al zwaar getroffen worden door klimaatverandering. De EU betaalt jaarlijks miljarden aan klimaatfinanciering. In 2022 bedroeg dat 28,5 miljard euro, aangevuld met 11,9 miljard euro van de private sector, onder meer door groene investeringen. De Europese Unie vindt dat niet alleen overheden, maar ook bedrijven meer moeten bijdragen aan de ondersteuning van deze landen.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra benadrukte dat er een bredere groep landen moet meedoen aan de steun voor ontwikkelingslanden. De EU onderhandelt op de klimaattop als één blok, wat betekent dat de lidstaten eerst onderling overeenstemming moesten bereiken over hun gezamenlijke inzet.
De klimaattop in Bakoe staat in het teken van het vaststellen van een nieuw langetermijndoel voor internationale klimaatsteun. Dit doel, de zogenaamde New Collective Quantified Goal (NCQG), moet ervoor zorgen dat de financiële middelen om kwetsbare landen te ondersteunen in de toekomst gegarandeerd zijn.
Hoewel de ministers geen specifieke bedragen noemden voor toekomstige klimaatfinanciering, was er een duidelijke oproep voor meer ambitie. De vraag blijft echter hoeveel financiële steun de rijke landen en bedrijven bereid zijn te geven om ontwikkelingslanden te helpen met de gevolgen van klimaatverandering.
De milieuministers spraken de hele dag over hun gezamenlijke standpunt. Er waren echter meningsverschillen, vooral over de inzet van kernenergie. Sommige lidstaten verzetten zich tegen de Nederlandse inbreng om kernenergie als oplossing voor klimaatproblemen te presenteren. Voormalig klimaatminister Rob Jetten had ook gepleit voor het afbouwen van fossiele subsidies, een initiatief dat overeind bleef tijdens de gesprekken.