Duitsland sluit Iraanse consulaatposten na executie dissident
De betrekkingen tussen Duitsland en Iran hebben een dieptepunt bereikt na de executie van Duits-Iraanse journalist Jamshid Sharmadh. De Duitse regering besloot als reactie alle Iraanse consulaten in het land te sluiten. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock levert scherpe kritiek op het Iraanse regime en stelt dat deze actie “serieuze gevolgen” zou hebben voor de diplomatieke verhoudingen.
Sharmadh werd in 2020 ontvoerd uit Dubai en vervolgens in Iran gevangengezet. De Iraanse autoriteiten beschuldigden hem van betrokkenheid bij verschillende aanslagen, waaronder een dodelijke bomaanslag in Shiraz in 2008 waarbij 14 doden vielen. Volgens Tondar had Sharmadh zich ingezet voor het omverwerpen van het islamitische regime en het herstellen van de monarchie in Iran.
In de Iraanse staatsmedia werd hij destijds afgebeeld in een video waarin hij schijnbaar schuld bekende. Sharmadh werd uiteindelijk veroordeeld voor “verderf op aarde”, een zwaar crimineel begrip in Iran dat vooral tegen politieke dissidenten wordt ingezet. Het vonnis leidde ertoe dat hij geen mogelijkheid tot hoger beroep had. De doodstraf werd voltrokken door ophanging.
Minister Baerbock laat weten dat Iran herhaaldelijk was gewaarschuwd voor de gevolgen van deze executie. “De moord op de heer Sharmadh toont opnieuw de wreedheid van het onrechtvaardige regime in Iran,” verklaart Baerbock vanuit New York. In reactie hierop sloot Duitsland de drie Iraanse consulaten in Frankfurt, München en Hamburg.
Wir haben #Teheran immer wieder klar gemacht, dass die Hinrichtung eines deutschen Staatsangehörigen schwerwiegende Folgen haben wird. Daher habe ich entschieden, die drei iranischen Generalkonsulate in Frankfurt am Main, München und Hamburg zu schließen. - @ABaerbock 1/3 pic.twitter.com/zuABRbOXXb
— Auswärtiges Amt (@AuswaertigesAmt) October 31, 2024
Consulaten gesloten
In Duitsland wonen naar schatting 300.000 mensen van Iraanse afkomst, waarvan ongeveer 140.000 nog uitsluitend een Iraans paspoort hebben. Voor hen betekenen de sluitingen van de consulaten dat zij nu voor consulaire diensten enkel nog terecht kunnen bij de Iraanse ambassade in Berlijn. Dit zal naar verwachting vooral gevolgen hebben voor de vele Iranese gemeenschappen in de grote steden zoals Frankfurt en Hamburg, waar veel Iraniërs wonen die voor documenten zoals geboorteaktes en verkiezingsprocedures afhankelijk zijn van de consulaire diensten.
Uit een studie van het Berlijn-Instituut voor Bevolking en Ontwikkeling bleek dat Iraniërs in Duitsland over het algemeen een hoog opleidingsniveau hebben en zich relatief goed weten te positioneren op de arbeidsmarkt, wat hen onderscheidt van veel andere migrantengroepen.
De sluiting van de consulaten kan mogelijk leiden tot een verdere verslechtering van de relaties tussen Duitsland en Iran. Voor Duitsland markeert deze beslissing een hardere diplomatieke koers tegen Iran, dat bekendstaat om zijn gewelddadige onderdrukking van oppositie.