Wybren van Haga naar de rechter: waarom hield de overheid OMT-opnames geheim?
De eerste rechtszaken over het Nederlandse coronabeleid, aangespannen door Wybren van Haga (BVNL), gaan binnenkort van start. Van Haga stelt de overheid aansprakelijk voor wat hij noemt “perverse besluitvorming” en eist transparantie over diverse maatregelen en beleidsbeslissingen die tijdens de pandemie werden genomen. Zijn rechtszaken richten zich op de besluitvorming rond de avondklok, de geheimgehouden brief van Buitenlandse Zaken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de niet-vrijgegeven opnames van het Outbreak Management Team (OMT).
De eerste zaak dient op 26 november en gaat over de avondklok, een van de meest ingrijpende maatregelen tijdens de coronacrisis. Van Haga stelt vragen over de snelheid waarmee de overheid besloot om de avondklok te herinvoeren na de aanvankelijke afschaffing ervan. Hij eist uitleg over hoe het mogelijk was dat deze maatregel, die veel kritiek en publieke verontwaardiging opriep, binnen slechts vijf uur weer kon worden ingesteld. Van Haga wil inzicht in de besluitvormingsprocessen die hebben geleid tot deze snelle terugdraaiing van het besluit, en hij vermoedt dat de beslissing zonder voldoende juridische en wetenschappelijke onderbouwing is genomen.
De tweede zaak vindt plaats op 2 december en draait om een geheime brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de WHO. De brief heeft betrekking op amendementen op de Internationale Gezondheidsregeling (IHR), waarin regels en verantwoordelijkheden van landen bij pandemieën en gezondheidscrises worden vastgelegd. Van Haga eist volledige openheid over de inhoud van deze brief, die volgens hem belangrijk inzicht zou bieden in de manier waarop Nederland zich heeft opgesteld tegenover de WHO tijdens de coronapandemie.
Van Haga beschuldigt de overheid ervan belangrijke informatie achter te houden en het publieke debat te beperken. De geheimhouding van de brief voedt volgens hem een cultuur van ondoorzichtigheid die het vertrouwen in de overheid schaadt. Van Haga meent dat Nederlanders het recht hebben te weten wat er op internationaal niveau is afgesproken en hoe die afspraken invloed hadden op het nationale coronabeleid.
De derde rechtszaak, die op 6 februari 2025 dient, richt zich op de opnames van vergaderingen van het Outbreak Management Team (OMT). Van Haga probeert al jaren toegang te krijgen tot deze opnames, die hij cruciaal acht om de besluitvorming tijdens de pandemie te doorgronden. Volgens hem kan deze informatie duidelijkheid geven over de afwegingen en adviezen die het OMT aan de regering gaf en de invloed die deze adviezen hadden op de uiteindelijke beslissingen.
De geheime OMT-opnames zijn al lange tijd onderwerp van discussie. Volgens Van Haga zouden de opnames inzicht geven in hoe de regering belangrijke beslissingen heeft genomen, met grote gevolgen voor de samenleving en economie. Hij stelt dat het gebrek aan transparantie rond de OMT-besprekingen heeft bijgedragen aan een “perverse besluitvorming” die Nederland volgens hem schade heeft berokkend.
Het is eindelijk zover: binnenkort zit #BVNL bij de Rechtbank voor onze zaken over het coronabeleid! Op 26 november is er een hoorzitting over de avondklok en in februari staan we tegenover VWS en de Landsadvocaat over de geheime OMT-opnames. Want wij geven niet op! Wil jij ook… pic.twitter.com/P2kaUG4HUl
— Wybren van Haga (@WybrenvanHaga) November 12, 2024