Belastingvoordeel voor eenverdieners eindelijk binnengehaald door SGP
De SGP heeft samen met het CDA en de ChristenUnie deze week een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het belastingplan van het kabinet. De partijen hebben met succes onderhandeld voor verbeteringen die met name eenverdienersgezinnen, goede doelen en gezinnen die willen besparen op culturele uitjes ten goede komen.
SGP-leider Chris Stoffer spreekt van een “belangrijke stap” in de strijd voor een eerlijker belastingstelsel voor eenverdieners. “Veel eenverdienersgezinnen met een laag- of middeninkomen lopen op hun tandvlees", aldus Stoffer. Met deze aanpassing in het belastingplan kunnen gezinnen rekenen op een belastingvoordeel van honderden euro’s per jaar. Hoewel Stoffer erkent dat de kloof tussen een- en tweeverdieners nog niet volledig is gedicht, ziet hij dit als een eerste, belangrijke stap richting fiscale gelijkheid.
De verandering komt voort uit een jarenlange oproep van de SGP om eenverdieners niet langer fiscaal te benadelen ten opzichte van tweeverdieners. Volgens de SGP is de aanpassing een “trendbreuk” en een eerste stap naar fiscale gelijkheid tussen een- en tweeverdieners. Stoffer benadrukt dat de SGP blijft strijden voor “100 procent keuzevrijheid” zodat het fiscaal niet meer uitmaakt of gezinnen een of twee inkomens hebben. Voor een eenverdienershuishouden met een inkomen van 40.000 euro per jaar betekent dit belastingvoordeel een besparing van ongeveer 1159 euro per jaar. Deze maatregel zal vanaf 2028 in werking treden en loopt tot 2039.
Een ander punt waar de SGP tevreden over is, is het behoud van de giftenaftrek. Het kabinet had oorspronkelijk voorgesteld deze aftrekpost te schrappen, maar dit stuitte op fel verzet van onder meer de SGP. Stoffer vindt het essentieel dat goede doelen, kerken en andere maatschappelijke instellingen hun werk kunnen blijven doen zonder fiscaal te worden gestraft. “Dat soort werk moet juist gestimuleerd worden", benadrukt hij.
Eerder sprak NieuwRechts met Chris Stoffer over familiepolitiek in Nederland. Bekijk hieronder het gesprek terug: