Kerk verwijdert kerststal met Palestijnse sjaals na ophef
Een tentoonstelling van bijbelse figuren in een Zweedse kathedraal doet onverwacht veel stof opwaaien. Foto’s van poppen, gekleed in kleding met een rasterpatroon dat lijkt op de kenmerkende Palestijnse sjaals, leidden tot scherpe kritiek op sociale media. De Kerk van Zweden ontkent echter dat de keuze van de kleding een politieke of symbolische lading heeft.
Het begon allemaal toen een bezoeker van de kathedraal in Strängnäs op zondag een foto maakte van de tentoonstelling. Op de afbeelding zijn poppen te zien die volgens de kerk Jozef, Maria, de jonge Jezus en twee priesters voorstellen. Wat opviel, was dat twee van deze figuren een kledingstuk droegen met een patroon dat sterk doet denken aan de traditionele Palestijnse sjaal.
De foto werd doorgestuurd naar Yael Sages Wahlström, een Joodse vrouw uit Lund, die het beeld op sociale media plaatste. Haar kritiek was niet mild: “Door deze sjaals lijkt de kerk de geschiedenis te herschrijven.” Wahlström wijst op de gevoeligheden rond de etniciteit van Jezus, een onderwerp dat volgens haar op platforms zoals TikTok al vaak vervormd wordt.
Domkyrkan i Strängnäs använde sina aktivistdockor med Palestinasjalar även i somras då de hade en utställning om klädsel på Jesus tid. Historieförfalskning i @svenskakyrkan s regi. pic.twitter.com/bLFgfRgYfA
— Yael (@Yaelsawa) November 25, 2024
Reactie van de kerk
Volgens assistent-pastor Jenny Sjögreen is er echter geen sprake van opzet. “Het gaat om een rasterpatroon dat misschien aan Palestina-sjaals doet denken, maar dat was absoluut niet de bedoeling,” verklaart ze in gesprek met Samnytt. “Dit is een tentoonstelling van bijbelse figuren, en niemand heeft eerder iets over deze kleding opgemerkt.”
Sjögreen benadrukt dat de poppen zijn bedoeld om bijbelse verhalen te illustreren, in dit geval het verhaal van Jezus in de tempel. “De figuren dragen gewoon kleding die we al hadden, zonder dat daar enige politieke boodschap achter zit.”
Kritiek blijft aanhouden
Voor Wahlström, die zelf Joods is, is de kwestie echter groter dan alleen deze tentoonstelling. “In een tijd waarin antisemitische haat toeneemt, moet de kerk extra zorgvuldig zijn met de boodschappen die zij uitdraagt,” zegt ze in gesprek met Samnytt. Ze hekelt bovendien de volgens haar linkse oriëntatie van de Kerk van Zweden. “Het lijkt alsof de kerk de geschiedenis aanpast zoals het haar uitkomt, en dat is gevaarlijk.”
De kerk heeft inmiddels actie ondernomen. De omstreden poppen zijn verwijderd, en de tentoonstelling wordt aangepast. Sjögreen kondigde aan dat er een nieuwe scène wordt opgesteld, dit keer met het thema ‘de intocht in Jeruzalem’.