Leefbaar Rotterdam onthult actieplan voor veiliger openbaar vervoer
Leefbaar Rotterdam presenteert een ambitieus actieplan om de veiligheid in het Rotterdamse openbaar vervoer te verbeteren. Dit plan komt voort uit gesprekken met inwoners van de stad en is een reactie op recente incidenten zoals een schietpartij in Hoek van Holland, een steekpartij in de tram en de mishandeling van een RET-medewerker, die daarbij een gebroken kaak opliep.
Volgens cijfers uit de gesprekken met Rotterdammers ergert 69 procent van de ondervraagden zich aan het open trappen van metropoortjes. Verder heeft 65 procent te maken gehad met intimiderend gedrag in het OV, en maar liefst een kwart van de vrouwen heeft seksuele intimidatie ervaren. “Het wordt tijd dat niet meer de nette Rotterdammer, maar het tuig het OV gaat mijden,” benadrukken Leefbaar-raadsleden Simon Ceulemans en Joey de Waard.
Het actieplan van Leefbaar Rotterdam bevat een reeks voorstellen die zijn ingediend bij de gemeente en RET. De belangrijkste maatregelen op een rij:
- Permanente OV-verboden: Op dit moment geldt een OV-verbod slechts enkele weken en beperkt tot specifieke lijnen. Het plan stelt voor om daders van ernstige incidenten, zoals aanranding, volledig te weren uit het openbaar vervoer in heel Rotterdam.
- Preventief fouilleren: Leefbaar Rotterdam pleit voor de mogelijkheid om preventief te fouilleren op alle OV-stations, haltes en in voertuigen, als reactie op de toename van wapenincidenten in het openbaar vervoer.
- Aanpak seksuele intimidatie: Er wordt voorgesteld om lokagenten in te zetten in metro’s, zodat daders direct opgespoord kunnen worden. Daarnaast wordt gepleit voor een hulplijn die duidelijk zichtbaar wordt in voertuigen, zodat getuigen en slachtoffers direct melding kunnen maken.
- Hulplijn en snelle actie: Het plan stelt voor om in trams en metro’s duidelijk informatie over een hulplijn weer te geven. Getuigen of slachtoffers van wangedrag kunnen zo direct melding doen, waarna daders bij de volgende halte kunnen worden aangehouden.
Leefbaar Rotterdam heeft het plan inmiddels aangeboden aan de wethouder en het zal binnenkort worden besproken in de gemeenteraad. “We gaan ervan uit dat de gemeente en de RET met onze maatregelen aan de slag gaan,” aldus de partij.
De verwachting is dat de voorgestelde maatregelen niet alleen zorgen voor een veiliger OV, maar ook voor een openbaar vervoer waarin de Rotterdamse reiziger zich weer comfortabel voelt. Het is nu aan de gemeenteraad om de voorstellen verder te bespreken en te beoordelen.