Het doek valt voor de Franse regering: wat betekent dit?
In Frankrijk heeft de regering, zoals verwacht, een motie van wantrouwen tegen premier Michel Barnier niet overleefd. De motie werd gesteund vanwege Barniers poging om de Franse begroting door te voeren zonder deze aan het parlement voor te leggen, meldt VRT.
Een historische crisis in Frankrijk
Frankrijk heeft door de jaren heen aanzienlijke crises gekend. Toch is het bijzonder dat Barnier en zijn regering nu naar huis zijn gestuurd. De laatste keer dat een Frans kabinet per motie werd weggestuurd, was ruim zestig jaar geleden.
De regering van Barnier heeft op basis van grondwetsartikel 49.3 geprobeerd zijn begrotingsvoorstel zonder toestemming van het parlement door te voeren. Vooral de grote bezuinigingen waren voor zowel veel linkse partijen als Rassemblement National (RN), de rechtse partij van Marine Le Pen, onacceptabel. Vooral een pensioenhervorming stuitte op verzet van Le Pen, die eerder had aangekondigd het kabinet te laten vallen als deze werd doorgevoerd.
Le Pen liet tijdens de debatten na aanleiding van het passeren van het parlement door Barnier weten dat ze dit niet zou accepteren: "Het is duidelijk geworden dat u een regering leidt zonder enige democratische legitimiteit. Ik had gehoopt dat u niet gewoon een volger zou zijn, maar een bouwer van de toekomst," aldus Le Pen.
De minderheidsregering van Barnier was afhankelijk van de steun van Le Pen om beleid door te voeren. Haar ingetrokken steun betekende het einde van het kabinet. Doordat Barnier de begroting buiten het parlement om had goedgekeurd, was het voor het parlement de enige manier om de begroting te blokkeren door de regering naar huis te sturen.
Het vallen van de regering is voor president Emmanuel Macron een grote nederlaag. Macron benoemde Barnier vijf maanden geleden, na de parlementsverkiezingen. Tijdens die verkiezingen werkten de regeringspartijen samen binnen het Franse kiessysteem om te voorkomen dat Le Pen, ondanks haar grote aantal stemmen, veel zetels zou behalen. RN eindigde daardoor op de derde plek qua zetelaantal.
De druk op Macron neemt na de val van zijn regering verder toe. Zowel Marine Le Pen als de radicaal linkse Jean-Luc Mélenchon van La France Insoumise eisen dat Macron opstapt.