Nederlandse boeren benadeeld in Europees landbouwbeleid

Nederlandse boeren, bekend om hun hoge productiviteit en efficiënte werkwijze, ontvangen gemiddeld de minste subsidies binnen de Europese Unie. Dit punt werd deze week aangekaart door Tweede Kamerlid Cor Pierik (BBB) tijdens een debat met minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Hij pleitte voor een eerlijker verdeelmodel dat boeren beloont die bijdragen aan Europese voedselzekerheid.
Uit cijfers blijkt dat Nederlandse boeren gemiddeld slechts 12,5 procent van hun inkomen uit subsidies halen, inclusief hectarepremies. In landen zoals Slovenië is dit aandeel meer dan 70 procent, terwijl ook andere lidstaten zoals Slowakije en Letland ruim boven de 50 procent zitten. Nederland staat samen met Malta en Italië onderaan de lijst.
Pierik uitte zijn zorgen over deze verschillen en stelde dat de hoge grondprijzen en arbeidskosten in Nederland niet voldoende worden meegenomen in het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). “De productie van voedsel lijkt niet belangrijk binnen het GLB", aldus Pierik.
Nederlandse boeren staan wereldwijd bekend om hun efficiënte productie en goede toegang tot afzetmarkten. Dit stelt hen in staat om een groot deel van hun inkomen uit de markt te halen. Minister Wiersma benadrukte dat dit een kracht is die gekoesterd moet worden. “Het boereninkomen moet in de eerste plaats uit de markt komen. Dat is ook onze inzet in de onderhandelingen over het toekomstige GLB.”
Toch erkende Wiersma dat de verschillen binnen Europa groot zijn en dat elk land een eigen landbouwgeschiedenis en productiemodel heeft. Ook binnen Nederland bestaan er significante verschillen tussen sectoren, zoals akkerbouw, tuinbouw en veeteelt.
Een belangrijk punt in de onderhandelingen voor het nieuwe GLB, dat in 2028 van kracht wordt, is de vermindering van administratieve lasten. Minister Wiersma wil zich inzetten voor een vereenvoudiging van de regels rondom subsidies en ecoregelingen, zoals de voorwaarden voor goede landbouw en milieuconditie (GLMC's). Ze erkende echter dat dit een uitdaging blijft vanwege de complexe doelen die het beleid dient.