Subsidiegeld gastlessen antisemitisme naar links activistische stichting
De stichting Na de Oorlog, die gastlessen en informatie over de Holocaust verzorgt voor het Nederlandse onderwijs, heeft bij een nieuwe aanbesteding al haar subsidiegelden verloren. De organisatie die hiervoor in de plaats komt, heeft zich niet eerder gericht op antisemitisme en staat bekend als links-activistisch, zo meldt het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Ook de omstreden GroenLinks-prominent Sabine Scharwachter werd betaald via overheidsgeld.
Heeft de nieuwe aanbesteding een impact op het Holocaust-onderwijs?
Het besluit volgt op een nieuwe aanbesteding van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het geld waarmee de stichting Na de Oorlog wordt gefinancierd, is bestemd voor onderwijs over antisemitisme. De gastlessen zijn bedoeld om leraren te ondersteunen bij het bespreken van dit onderwerp.
Volgens Deborah Lens, bestuurder van Na de Oorlog, kwam het besluit van het ministerie onverwacht: "In 2023 ontvingen wij subsidie van het rijk, tot tevredenheid van alle betrokken partijen. Een jaar later moeten wij opeens met vijf andere organisaties meedoen aan een aanbesteding om in aanmerking te komen voor de fondsen," aldus Lens in een interview met het NIW.
De aanbesteding was gebaseerd op vier criteria waaraan organisaties moesten voldoen: het naleven van de AVG-privacywetgeving, het daadwerkelijk aanbieden van gastlessen, het professionaliseren van docenten en het blijven binnen het vastgestelde budget. Opvallend is dat expertise in het bestrijden van antisemitisme geen vereiste was.
Dankzij de subsidie van vorig jaar ontving Na de Oorlog meer dan 1500 aanvragen voor gastlessen in Nederland. Hiermee is de stichting, na de Anne Frank Stichting (met 1573 aanvragen), de grootste aanbieder van dit soort lessen in het land.
Weet je wie er subsidie heeft gekregen uit een potje waaruit gastlessen over antisemitisme worden betaald?
— Bart Nijman (@BartNijman) December 6, 2024
Sabine Scharwachter.
Geen grap. Ontdekt door @rubengischler: pic.twitter.com/c7cjrj45sx
Vervangen door een links-activistische stichting
De subsidiegelden die voorheen naar Na de Oorlog gingen, worden in de nieuwe aanbesteding toegekend aan Fawaka, een links-activistische stichting onder leiding van Thieme Heilbronn. Fawaka richt zich naar eigen zeggen op "inclusief wereldburgerschap" en legt de nadruk op duurzaamheid, inclusie en het bieden van "een tegenwicht tegen de blanke, Eurocentrische blik op de geschiedenis."
Opvallend is dat Fawaka op haar website wel aandacht besteedt aan racisme, homofobie en islamofobie, maar dat antisemitisme nauwelijks wordt genoemd. Daarnaast werkt Fawaka samen met The Black Archives, een organisatie die zich inzet voor "dekolonisatie" en zich momenteel ook sterk maakt voor de Palestijnse zaak.