Oostenrijk wil Syriërs terugsturen naar thuisland
Europa maakt een opvallende wending in zijn migratiebeleid. Oostenrijk heeft aangekondigd dat het niet alleen stopt met het behandelen van asielaanvragen van Syriërs, maar ook voorbereidingen treft om Syrische migranten terug te sturen naar hun thuisland. Deze beslissing volgt op het recente besluit van landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië om asielprocedures voor Syriërs te bevriezen.
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Karner, kondigde aan dat er wordt gewerkt aan een “ordelijk terugkeer- en deportatieprogramma” voor Syrische migranten. Volgens Karner moet Oostenrijk de grenzen beschermen en prioriteit geven aan de nationale veiligheid, aldus een persverklaring. Dit beleid markeert een nieuwe fase in de Europese benadering van migratie uit het Midden-Oosten.
De veranderingen in het Europese migratiebeleid komen op een moment van grote politieke verschuivingen in Syrië. In minder dan tien dagen wisten Syrische rebellengroepen onder leiding van Hayat Tahrir al-Sham (HTS), die door de VS en Groot-Brittannië als terroristisch worden beschouwd, het regime van Bashar al-Assad ten val te brengen. Na meer dan vijftig jaar heerschappij door de familie Assad lijkt Syrië nu in een nieuw tijdperk te treden.
Voor Europa, dat sinds 2011 meer dan 4,5 miljoen Syrische vluchtelingen ontving, brengt deze machtswisseling nieuwe onzekerheden met zich mee. Het risico op een machtsvacuüm, sektarisch geweld en destabilisatie blijft groot.
Naast Oostenrijk hebben ook andere Europese landen hun migratiebeleid aangescherpt. Duitsland pauzeert momenteel asielaanvragen van naar schatting 47.000 Syriërs. België, Italië, Griekenland en Nederland hebben eveneens aangegeven de instroom van Syrische asielzoekers te willen beperken. Groot-Brittannië volgde dit voorbeeld door aan te kondigen geen nieuwe asielaanvragen van Syriërs meer te behandelen.