Uitkeringen Duitsland: 2 op 3 gezinnen heeft geen Duits paspoort
Het aantal gezinnen in Duitsland dat afhankelijk is van de sociale bijstandsuitkering laat een opvallende trend zien. Meer dan 62 procent van deze huishoudens heeft geen Duitse nationaliteit, een recordhoogte. Dit blijkt uit recente cijfers van de Bundesagentur für Arbeit, die door de Duitse regering zijn gepubliceerd, meldt de krant Die Welt.
In juni 2024 werd gemeld dat er 859.966 buitenlandse huishoudens met kinderen sociale bijstand (Bürgergeld) ontvingen, wat neerkomt op 62,1 procent van het totaal. Ter vergelijking: huishoudens met alleen Duitse staatsburgers maken nog slechts 37,9 procent uit, ofwel 524.393 gezinnen. Daarbij moet worden opgemerkt dat een aanzienlijk deel van deze Duitse gezinnen een migratieachtergrond heeft, hoewel dit niet expliciet in de cijfers wordt vermeld.
Deze statistieken zijn een antwoord op een parlementaire vraag van de AfD-fractie, waarover Duitse media zoals Die Welt eerder berichtten. Wat vooral opvalt, is dat de situatie in tien jaar tijd drastisch is veranderd. In 2010 was 71% van de gezinnen met kinderen die afhankelijk waren van sociale bijstand Duits, terwijl slechts 29% een buitenlandse achtergrond had.
Een ander opvallend detail in de gegevens is dat buitenlandse gezinnen vaker kinderrijk zijn. Bij gezinnen met drie of meer kinderen maken buitenlandse huishoudens maar liefst 71,3 procent van het totaal uit. Dit heeft een belangrijke impact op de kosten van het sociale vangnet, aangezien gezinnen met meerdere kinderen doorgaans hogere uitkeringen ontvangen.
Nieuwe trend
Volgens de Bundesagentur für Arbeit ontvingen in juli 2024 ongeveer 5,5 miljoen mensen in Duitsland Bürgergeld. Het aandeel buitenlanders onder deze ontvangers bedraagt 48 procent. Daarnaast heeft 15,5 procent van de Duitse ontvangers een migratieachtergrond. Slechts 36,5 procent van de ontvangers wordt als “biologisch Duits” geclassificeerd, een term die verwijst naar mensen zonder migratieachtergrond.
In 2010 waren de verhoudingen bijna omgekeerd: destijds was een ruime meerderheid (71 procent) van de gezinnen met Bürgergeld Duits. De ommekeer in deze statistieken roept vragen op over de integratie van migranten en de haalbaarheid van het huidige sociale zekerheidsmodel in een veranderende samenleving.