Huizenbeleggers in het nauw door drastische belastingverhoging

Staatssecretaris van Fiscaliteit Tjebbe van Oostenbruggen heeft aangekondigd dat per 2026 de belasting voor onder andere huizenbeleggers flink omhoog zal gaan. Dit kan volgens verschillende organisaties de druk op de woningmarkt verder versterken, meldt De Telegraaf.
Zal de druk op de woningmarkt toenemen?
Van Oostenbruggen kondigde aan dat de belasting op beleggingen flink omhoog zal gaan. Beleggingen, waaronder huizen en aandelen, worden belast onder het zogeheten box 3-stelsel op basis van een 'fictief rendement'. Dit betekent dat er een verwacht rendement wordt berekend op basis van de waarde van de investering, waarover beleggers belasting moeten betalen. Van Oostenbruggen wil het fictieve rendement verhogen met 1,78 procent om een begrotingstekort te compenseren. De definitieve belastingverhoging wordt pas in de loop van 2025 bekendgemaakt.
Volgens de Hoge Raad is het huidige belastingsysteem, dat gebaseerd is op fictieve rendementen, onwettig. In 2028 zal een nieuw stelsel worden ingevoerd dat is gebaseerd op het werkelijke rendement van beleggers.
Niek Verra, interim-voorzitter van Vastgoed Belang, de belangenorganisatie van particuliere verhuurders, stelt dat de plannen voor grote problemen op de woningmarkt zorgen: 'De reeds ingezette massale verkoop van huurwoningen zal versnellen en het huuraanbod verder afnemen.'
Huurwoningen worden momenteel al massaal door beleggers afgestoten door de verhoogde belastingdruk en anti-beleggerswetten, zoals de regulering van de middenhuur. Volgens het CBS verdwenen hierdoor vorig jaar al 12.000 huurwoningen van de markt. Dit jaar gaat het nog sneller, met 4.500 huurwoningen die alleen al in het laatste kwartaal naar de koopmarkt verschoven.
Verra waarschuwt dat de aangekondigde belastingverhoging de doelen van minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer dwarsboomt: 'Dit getuigt op zijn zachtst gezegd van een gebrek aan samenwerking tussen de ministeries van Volkshuisvesting en Financiën.'
Ook de nieuwbouw komt onder druk te staan door de belastingverhoging, aldus Verra. Momenteel ligt veertig procent van de nieuwbouwprojecten al stil omdat het niet langer rendabel is om huizen te bouwen. Met een belastingverhoging kan dit percentage zelfs oplopen: 'Hiermee raken overheidsdoelen om voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar te houden en te maken nog meer uit zicht. Er blijven nog minder betaalbare huurwoningen over op de al krappe woningmarkt', aldus Verra.