Uitgeprocedeerde asielzoekers naar rechter om opvang: chaos dreigt in steden
Honderd vreemdelingen die momenteel via de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) worden opgevangen, stappen naar de rechter om het besluit van minister Faber van Asiel en Migratie om de regeling te beëindigen, aan te vechten. Per 1 januari stopt de LVV, waardoor deze groep dakloos dreigt te raken. Ook in andere steden waar de regeling actief is, lopen juridische procedures.
Advocaat Pim Fischer vertegenwoordigt de vreemdelingen in verschillende zaken. Volgens hem wordt deze week een uitspraak verwacht in Rotterdam, waar vreemdelingen uit de gemeente Eindhoven hun zaak hebben aangespannen. Een andere zaak, die diende in Den Bosch, zal over twee weken uitspraak krijgen. Fischer bereidt daarnaast een zaak voor in Amsterdam, die nog voor het einde van het jaar wordt behandeld.
De LVV is een regeling die gemeenten sinds 2019 helpt om opvang te bieden aan vreemdelingen zonder verblijfsstatus. Het doel van de regeling is te voorkomen dat mensen volledig op straat belanden zonder hulp of begeleiding. Minister Faber besloot echter dat de regeling niet wordt verlengd, met als gevolg dat de opvang voor deze groep eindigt.
De gemeenten die deelnemen aan de LVV – Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht – hebben eerder al bij de minister aan de bel getrokken. In een gezamenlijke brief in juli waarschuwden ze voor de gevolgen van het stopzetten van de regeling. Ze vrezen dat honderden mensen zonder enige voorzieningen op straat terechtkomen, wat de openbare orde en veiligheid onder druk kan zetten.
Utrecht heeft aangekondigd de opvang zelf te willen financieren, maar volgens Fischer is dat voor veel gemeenten financieel onhaalbaar. “Het is een rijksverplichting om opvang te regelen voor deze groep,” stelt de advocaat. Daarom richt de rechtszaak zich tegen de minister, die volgens Fischer verantwoordelijk blijft voor de situatie.
Het besluit om de LVV te beëindigen komt op een moment waarop de asielcrisis al voor grote druk zorgt op opvangcentra en gemeenten. Burgemeesters en wethouders van deelnemende steden hebben eerder laten weten dat het besluit niet alleen de betrokken vreemdelingen raakt, maar ook de bredere samenleving.