Bijna 1.700 boeren richting exit: krimp veestapel in zicht?
In totaal hebben 1.694 boeren zich aangemeld voor vrijwillige uitkoopregelingen om hun veehouderij te beëindigen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat dit niet betekent dat alle aanvragen worden goedgekeurd. De regelingen zijn bedoeld om de veestapel te verkleinen en de stikstofuitstoot te verminderen. Het kabinet trekt hiervoor miljarden uit.
Van de aanvragen zijn er 920 ingediend voor de zogenoemde Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties Plus (lbv-plus). Deze regeling richt zich specifiek op melkvee-, varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders die als piekbelasters worden beschouwd. Zij kunnen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf ontvangen.
Daarnaast hebben 665 boeren zich aangemeld voor de bredere lbv-regeling, die gericht is op kleinere sectoren zoals geiten- en konijnenhouders. Voor deze regeling is meer belangstelling dan verwacht, wat het beschikbare budget overschrijdt. Landbouwminister Femke Wiersma onderzoekt daarom of er extra geld vrijgemaakt kan worden.
De RVO beoordeelt de aanvragen de komende maanden. Tot nu toe hebben 1.442 boeren een conceptovereenkomst ontvangen, waarvan 916 al zijn ondertekend. Het is echter onzeker hoeveel van de ingediende aanvragen uiteindelijk goedgekeurd worden. Boeren hebben na ontvangst van de overeenkomst zes maanden om deze te ondertekenen.
Sommige boeren hebben zich aangemeld zonder duidelijkheid of zij onder de lbv of lbv-plus vallen. Voor deze gevallen zijn vijf algemene aanvragen ingediend. Terwijl de huidige aanvragen worden verwerkt, werkt minister Wiersma aan een nieuwe, brede uitkoopregeling. Het kabinet heeft hiervoor een budget van 1,25 tot 2,5 miljard euro gereserveerd.