Noorse pedofiel, in bezit van kinderporno, krijgt alleen taakstraf
In Noorwegen heeft een man, die is veroordeeld voor het bezit van duizenden video’s en afbeeldingen van kindermisbruik, geen gevangenisstraf gekregen. In plaats daarvan werd hij veroordeeld tot 420 uur taakstraf vanwege “persoonlijke moeilijkheden.” De zaak heeft zowel in Noorwegen als daarbuiten voor verontwaardiging gezorgd, meldt het nieuwsplatform Reduxx.
De dader, een transgender uit Narvik, bezat naar verluidt 2.300 afbeeldingen en 10.800 video’s met expliciete beelden van kinderen. Hij communiceerde via Telegram met andere pedofielen en moedigde een Australische man, bekend als “Froggie,” aan om zijn 8-jarige zus te misbruiken. Beelden van dit misbruik werden gedeeld in de chatgroep, en de Noorse man werd aangeklaagd voor medeplichtigheid.
De rechtbank oordeelde aanvankelijk dat een gevangenisstraf van 4 jaar en 8 maanden passend zou zijn, maar vanwege “persoonlijke omstandigheden” werd dit verlaagd naar een taakstraf. Uiteindelijk kreeg de man 420 uur taakstraf opgelegd. “Dit is niet rechtvaardig,”stelde de Noorse journalist Espen Teigen, die de zaak nauwgezet volgde.
Valse framing door media
Wat de zaak nog gevoeliger maakt, is de manier waarop de Noorse media erover berichten. In veel nieuwsberichten wordt de dader beschreven als een “jonge vrouw,” ondanks het feit dat rechtbankdocumenten bevestigen dat het een biologische man betreft die op zijn 18e een geslachtsoperatie onderging in Thailand.
Espen Teigen spreekt bij Reduxx zijn frustratie uit over wat hij omschrijft als misleiding door de Noorse pers: “De staatsomroep NRK heeft bewust gelogen door te schrijven over een ‘jonge vrouw.’ Dit is een man die video’s van kindermisbruik verspreidde en anderen aanmoedigde kinderen te verkrachten.”
Hij voegt eraan toe: “Het rechtssysteem lijkt volledig ontspoord. De transgenderstatus van de dader werd gebruikt als excuus om een gevangenisstraf te vermijden. Dit is geen rechtvaardigheid.”
Strikte genderbescherming in Noorwegen
De zaak belicht ook de controverse rondom de Noorse wetgeving met betrekking tot genderidentiteit. In Noorwegen geniet genderidentiteit strikte wettelijke bescherming. In de afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen vervolgd of onderzocht omdat zij trans-identificerende mannen “misgenderen” of “deadnamen.”
Een van de bekendste voorbeelden is de lesbische kunstenares Tonje Gjevjon, die in 2022 werd onderzocht voor haatzaaiende uitspraken nadat zij op Facebook kritiek uitte op genderactivisten. Hoewel Gjevjon uiteindelijk niet werd veroordeeld, hebben dergelijke zaken geleid tot een groeiend debat over de vrijheid van meningsuiting en genderwetgeving in Noorwegen.