Het einde van Desi Bouterse: Suriname’s meest controversiële leider overleden
Surinaamse media meldden woensdagochtend het overlijden van Desiré Delano Bouterse, oud-president van Suriname en een van de meest controversiële figuren in de geschiedenis van het land.
De laatste jaren stond Bouterse vooral in de schijnwerpers vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien politieke tegenstanders van zijn regime werden geëxecuteerd. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel, maar hij bleef sindsdien voortvluchtig. Het is niet bekend waar hij zich het afgelopen jaar schuilhield.
Desi Bouterse werd in 1945 geboren en groeide op in Suriname. Na een militaire opleiding in Nederland keerde hij in 1975 terug naar zijn geboorteland, kort voor de onafhankelijkheid. Als sergeant werd hij in 1980 de leider van een staatsgreep tegen de regering van Henck Arron. Bouterse beloofde democratische hervormingen, maar verkiezingen bleven uit en de kritiek op zijn harde repressieve beleid groeide.
Het dieptepunt van zijn regime kwam in december 1982. In de nacht van 7 op 8 december werden vijftien prominente tegenstanders van Bouterse opgepakt en overgebracht naar Fort Zeelandia. Daar werden zij gemarteld en geëxecuteerd, met uitzondering van vakbondsleider Fred Derby, die later cruciaal bewijs leverde tegen Bouterse.
De Decembermoorden bleven jarenlang onbestraft. Pas in 2007 begon een rechtszaak, die in 2019 leidde tot een veroordeling van twintig jaar cel. Het hoger beroep bevestigde deze straf in 2022, maar Bouterse dook onder om de straf te ontlopen.