Protestgolf in EU dreigt: boeren keren zich tegen Brussel
Franse boeren hebben zondag wegen rond Parijs geblokkeerd. Ze protesteren tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland en strenge EU-regels die hun winsten zouden ondermijnen. De demonstraties, geleid door konvooien van tractoren, zijn een reactie op een principeakkoord tussen de EU en Zuid-Amerikaanse landen in het Mercosur-blok. Volgens de boeren brengt deze deal hun toekomst in gevaar.
Het protest van zondag is geen incident. Begin 2024 leidde Frankrijk al meerdere boerenprotesten in Europa. Hoewel de acties in de loop van het jaar afnamen, laaide de woede weer op door de aankondiging van het vrijhandelsakkoord. Frankrijk, als grootste landbouwproducent van de EU, speelt een sleutelrol in de agrarische sector. Veel boeren vrezen dat de import van Zuid-Amerikaanse producten, zoals rundvlees, hun positie verzwakt. Deze producten zouden niet voldoen aan de strenge EU-normen, maar wel tegen lagere kosten op de Europese markt worden aangeboden.
Amelie Rebiere, vicevoorzitter van de Franse landbouwvakbond Co-ordination Rurale, benadrukte in een interview met BFM TV de ernst van de situatie: "Ze begrijpen niet hoeveel ellende en nood boeren op dit moment doormaken." De boeren willen niet alleen aandacht voor de gevolgen van de deal, maar eisen ook dat de Franse regering meer doet om de regeldruk te verlichten.
Om hun zorgen te bespreken, hebben de landbouwvakbonden een afspraak met premier Francois Bayrou gepland op 13 januari. De boeren hopen op concrete maatregelen om hun sector te beschermen. Het overleg komt op een cruciaal moment, aangezien de weerstand tegen de Mercosur-deal niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere EU-landen groeit.
Tegenstanders van de deal stellen dat de import van Zuid-Amerikaanse producten de Europese landbouwsector zal ondermijnen. Steun voor het akkoord komt vooral vanuit landen als Duitsland, die benadrukken dat het handelsakkoord de afhankelijkheid van China zou kunnen verminderen en Europese landen kan beschermen tegen nieuwe handelstarieven, vooral nu de Verenigde Staten onder president Donald Trump een agressiever handelsbeleid lijken te voeren.
De Franse boeren staan bekend om hun heftige protesten, die eerder uitmondden in blokkades, vernielingen en brandstichtingen. Met de aangekondigde ontmoeting met de premier hopen ze escalatie te voorkomen. Toch sluit niemand nieuwe, grootschalige acties uit als hun eisen niet worden gehoord. De Europese boerenorganisaties, waaronder het Nederlandse Farmers Defence Force, houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. FDF waarschuwde eerder al dat de regeldruk in Europa een stap terug moet, anders zullen ook zij hun acties intensiveren.