Greenpeace dwingt Staat op de knieën: meer verplichte stikstofmaatregelen
De rechtbank van Den Haag heeft bepaald dat de Staat meer maatregelen moet nemen om de stikstofneerslag in de natuur te beperken. De activistische milieuorganisatie Greenpeace had een zaak tegen de Staat aangespannen om strenger stikstofbeleid af te dwingen. De rechter gaat mee in de argumentatie van Greenpeace.
Een grote tegenslag voor het kabinet
De uitspraak van de rechter kan vergaande gevolgen hebben voor het kabinet en het verdere stikstofbeleid. Volgens de rechter worden de stikstofdoelen dit jaar niet gehaald en is het ook onwaarschijnlijk dat de doelen van 2030 gehaald gaan worden. Daarom moet het kabinet van de rechter onmiddellijk maatregelen nemen.
De rechter legt ook een dwangsom van 10 miljoen euro op aan de Staat indien deze er niet in slaagt om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Daarmee dwingt de rechter de overheid om zijn beleid aan te passen. Volgens de doelstellingen mag in 2030 50 procent van de kwetsbare Natura 2000-gebieden niet langer worden 'overbelast' door stikstof. Momenteel is dit volgens metingen 28 procent.
Wat betekent dit voor het kabinet?
De uitspraak van de rechter is een grote nederlaag voor het kabinet. Het huidige kabinet had de maatregelen rondom stikstof die door de vorige Rutte-kabinetten waren genomen zoveel mogelijk van tafel geveegd. Dit betekende dat er nog 'slechts' 5 miljard euro wordt uitgegeven door kabinet-Schoof ten opzichte van het vorige kabinet dat 24 miljard euro uitgaf.
De rechter heeft verder aangegeven dat de politiek zelf moet bepalen hoe de stikstofreductie plaatsvindt, maar legt wel op dat er strenger beleid moet komen. De Staat kan tegen de uitspraak in beroep gaan, maar moet volgens de rechter ondertussen wel beginnen met het uitvoeren van het vonnis.
De uitspraak kan ook op de bouw grote gevolgen hebben. De Raad van State bepaalde in december al dat er minder flexibiliteit komt in de manier waarop er wordt geschoven met stikstofvergunningen. Hierdoor kunnen de industrie, bouw en agrarische sector last krijgen van de uitspraak van de rechter.