Gaan gaskranen Groningen open? Wel als het aan meeste Nederlanders ligt
Met de hoge energieprijzen duikt de vraag weer op of de gaskraan in Groningen opnieuw open moet. Op dit moment lijkt dat nog niet het geval te zijn, maar uit een onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders, twee derde in totaal, hier graag verandering in zou zien.
Gaat de gaskraan in Groningen weer open?
In Groningen ligt voor miljarden aan gas opgeslagen. Echter, voornamelijk door de aardbevingen die de gasboringen in Groningen veroorzaakten, is het winnen van gas daar gestopt.
Volgens energieprofessor David Smeulders kan het winnen van gas in Groningen, zeker met de hoge gasprijzen, de prijzen aanzienlijk verlagen. 'We zijn enorm afhankelijk van gasimporten uit het buitenland. Dat kost veel geld en is slecht voor het milieu. Bovendien maken we ons afhankelijk van buitenlandse regimes waar we het gas vandaan halen.'
Smeulders denkt dat het winnen van gas in Groningen indirect de energieprijzen kan verlagen: 'Je betaalt nu bijvoorbeeld 50 cent per kubieke meter gas, maar meer dan de helft daarvan gaat naar belastingen. Als de overheid meer geld verdient door het gas uit Groningen te verkopen, zouden ze de prijzen hier kunnen verlagen.'
Doordat Oekraïne sinds 1 januari dit jaar geen gas meer wil leveren uit Rusland, zijn de Europese gasprijzen hoger dan ze in meer dan een jaar daarvoor waren. Deze gasbron leverde vijf procent van de Europese gasvraag, waardoor de gasprijzen in Nederland duurder zijn geworden.
64 procent van de Nederlanders zou hierdoor, ondanks de problemen die dit in Groningen zou opleveren, willen dat de gaswinning in Groningen hervat wordt. Verder vindt 52 procent van de Nederlanders dat de mensen in Groningen hiervoor wel moeten worden gecompenseerd. Toch heeft slechts twintig procent van de ondervraagden vertrouwen dat deze compensatie goed zou verlopen.