Meta-medewerkers in opstand na schrappen woke-beleid
Een intern besluit van Meta leidt tot onvrede onder een deel van de medewerkers. Het bedrijf verwijderde begin januari tampons uit de herentoiletten, waarmee afscheid werd genomen van het diversiteitsbeleid onder leiding van CEO Mark Zuckerberg. Sommige werknemers reageerden met stille protestacties door zelf tampons mee te nemen en een petitie te starten om ze terug te krijgen.
Zuckerberg heeft de afgelopen maand ingrijpende veranderingen doorgevoerd binnen Meta, zowel intern als op de platforms van het bedrijf. Zo werden beperkingen op vrije meningsuiting versoepeld en werd het beleid rond haatdragend gedrag aangepast, waardoor kritiek op genderidentiteit niet langer onder verboden uitingen valt.
Een van de interne beleidswijzigingen was de beslissing om tampons en maandverband te verwijderen uit de herentoiletten. Deze voorzieningen waren eerder beschikbaar gesteld voor niet-binaire en transgender medewerkers. Dit besluit schoot bij een aantal werknemers in het verkeerde keelgat, wat leidde tot kleinschalige protesten binnen het bedrijf.
Protest in de vorm van ‘stille rebellie’
Volgens The New York Times begonnen medewerkers uit onvrede zelf tampons en maandverband in de herentoiletten te plaatsen. Daarnaast circuleerde er een petitie waarin werd opgeroepen de sanitaire producten terug te brengen. Vijf anonieme medewerkers bevestigden tegenover de krant dat zij betrokken waren bij de actie.
De petitie kreeg intern voldoende aandacht om een reactie van het management uit te lokken. De vicepresident van Workplace Services stuurde een e-mail naar de ondertekenaars waarin hij aangaf dat Meta niet van plan is om het besluit terug te draaien. Wel beloofde het management de feedback met de leiding te delen.
Meer conservatieve koers
The New York Times beschreef het tamponincident als een voorbeeld van de subtiele vormen van verzet die medewerkers in Silicon Valley momenteel hanteren. De krant wijst op een bredere verschuiving binnen de tech-industrie, waar bedrijven als Meta en Tesla hun banden met voormalig president Donald Trump hebben aangehaald. Zuckerberg woonde bijvoorbeeld zijn inauguratie bij, wat volgens critici een breuk betekende met de progressieve houding die de sector jarenlang kenmerkte.
Waar techmedewerkers in de eerste ambtstermijn van Trump nog massaal openlijk protesteerden, lijken ze zich nu te richten op interne ‘stille rebellie’, aldus The New York Times.
Naast de petitie en het protest met tampons, liet een intern onderzoek zien dat werknemers behoefte hebben aan verdere discussie over de veranderingen binnen het bedrijf. Een van de vragen die medewerkers Zuckerberg willen stellen tijdens een aankomende bedrijfsvraag-en-antwoordsessie, is hoe vrouwelijke medewerkers bij Meta “meer mannelijke energie” kunnen toevoegen aan de werkomgeving.