Supermarkten schrappen Nederlands etiket: QR-code moet het oplossen
![Vega Vega](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/04a4a1ffe1f93b6b594389b08f3cee78/vega.jpg)
Supermarkten willen af van het Nederlandse voedseletiket en vervangen het door een anderstalig etiket met een QR-code. Via de QR-code zouden consumenten de ingrediënten en voedingswaarden in het Nederlands kunnen lezen op een website. De VVD en minister Beljaarts van Economische Zaken steunen het plan en zetten zich al langer in voor deze verandering in Brussel.
De VVD heeft Kamervragen gesteld over de plannen van de supermarkten. Kamerlid Kisteman wil van minister Beljaarts weten of hij de oproep van de supermarkten steunt en hoe hij de regelgeving in de Europese Unie wil aanpassen. De minister krijgt drie weken de tijd om te reageren.
Het plan van de supermarkten sluit aan bij een eerdere motie van VVD en NSC, waarin werd opgeroepen te onderzoeken hoe QR-codes het traditionele voedseletiket kunnen vervangen. Deze motie werd in de Tweede Kamer met grote meerderheid aangenomen: 136 stemmen voor en 14 tegen. Onder andere de SP, DENK, FVD en PvdD stemden tegen.
Minister Beljaarts is positief over het voorstel. Hij stelt dat Nederland al langer probeert om deze wijziging in Brussel door te voeren en dat meerdere EU-landen het plan steunen. Volgens hem biedt een QR-code veel voordelen: het zorgt voor meer overzicht, minder verpakkingsdruk en maakt het voor bedrijven makkelijker om internationale producten te verkopen zonder per land een ander etiket te moeten drukken.
De vraag blijft of de wijziging voor alle producten zal gelden of dat er uitzonderingen komen, bijvoorbeeld voor kwetsbare consumenten zoals ouderen die minder digitaal vaardig zijn. Critici vrezen dat belangrijke informatie minder toegankelijk wordt en dat niet iedereen een smartphone bij de hand heeft bij het boodschappen doen. De volgende stap is Brussel. De vraag is hoeveel steun er binnen de EU is om deze regelgeving te veranderen. Minister Beljaarts wil dat Nederland hierin het voortouw neemt en andere landen meekrijgt.