Wiersma draait stikstofbeleid om: eindelijk ruimte voor boeren en bouwers?

Minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, BBB) heeft vandaag een stevige koerswijziging in het stikstofbeleid aangekondigd. De rekenkundige ondergrens wordt verhoogd naar 1 mol, de Kritische Depositiewaarde (KDW) gaat uit de wet en er komt een nieuwe stikstofwet. “Dit is waarom BBB in het kabinet zit. Eindelijk komt er perspectief voor boeren, bouwers en PAS-melders”, aldus Wiersma.
De nieuwe aanpak stopt de vergunningplicht voor minimale stikstofbijdragen. Woningbouw en andere projecten die vastzaten, kunnen hierdoor weer doorgaan. BBB-partijleider Caroline van der Plas noemt het een cruciale stap: “Niet stikstof is het probleem, maar de wetgeving die ondernemers klemzet. Dit is het begin van een werkbaar stikstofbeleid.”
De ondergrens stijgt van 0,005 naar 1 mol, waardoor duizenden PAS-melders hun natuurvergunning terugkrijgen. “Deze boeren werden in 2019 door een uitspraak van de Raad van State ineens ‘illegaal’, ondanks dat ze altijd deden wat de overheid vroeg", zegt Van der Plas. “Jarenlang zijn zij opgejaagd door rechtszaken en boetes. Nu maken we die fout recht.”
Van der Plas erkent dat boeren lang hebben gewacht: “Ik weet dat boeren en burgers het gevoel hadden dat ze met dit kabinet lang moesten wachten op licht aan het einde van de tunnel. Er is achter de schermen echter al die maanden keihard gewerkt om op dit punt te komen. En laten we wel wezen: minister Wiersma probeert nu iets wat jarenlang krom was, zo snel mogelijk recht te zetten. In al die jaren is nog geen enkele minister dit gelukt. Dit is precies waarom BBB in dit kabinet is gestapt en mede de reden waarom wij BBB hebben opgericht. Twaalf jaar rampzalig stikstofbeleid draai je niet in één dag terug. Vandaag zetten we de eerste en belangrijkste stap in de goede richting. Dit is het begin van een nieuw, realistisch en uitvoerbaar stikstofbeleid. Nederland gaat weer vooruit.”
Met de nieuwe ondergrens kunnen woningbouw, wegenbouw en verduurzamingsprojecten weer starten. Van der Plas benadrukt: “Nederland zit al jaren muurvast door regels die we zelf bovenop Europese regels hebben geplakt. Ik ben blij dat de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel (MCEN) nu ook gaat kijken naar hoe die nationale regels kunnen worden aangepast en hoe Europese regelgeving kan worden gewijzigd. Ook wordt eindelijk breder gekeken naar manieren om de natuur te herstellen, waar dat nodig is en verdwijnt de focus op stikstof. Dit is pure winst voor boeren, bedrijven en woningzoekenden.”