Labour zet AI in om mensen te controleren op sociale media

De Britse Labour-regering gaat kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om sociale media af te speuren naar 'zorgwekkende' berichten. Dit blijkt uit een contract ter waarde van 2,3 miljoen pond (2,78 miljoen euro) dat het ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie heeft toegekend aan Faculty AI. De software moet berichten opsporen waarop 'actie' kan worden ondernomen, meldt The Daily Telegraph.
Dreiging voor vrije meningsuiting?
Volgens het ministerie richt de AI zich enkel op berichten die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en openbare orde. Specifiek gaat het om mogelijke buitenlandse inmenging bij verkiezingen.
Toch zijn er twijfels over de beperkingen van deze technologie. Uit vrijgegeven, maar sterk gecensureerde documenten blijkt dat de AI kan worden aangepast voor andere prioriteiten. Dit doet denken aan eerdere politieacties tegen zogenaamde ‘niet-misdadige haatincidenten', waarbij burgers zonder misdrijf toch door de politie werden lastiggevallen.
Bezoek van de politie na Facebook-post
Een recent incident illustreert de bezorgdheid over dit soort praktijken. In Manchester kreeg de 54-jarige Helen Jones bezoek van de politie na Facebook-berichten waarin ze opriep tot het aftreden van Labour-raadsleden die betrokken waren bij een WhatsApp-schandaal.
Jones was geschrokken van het bezoek en voelde zich geïntimideerd: 'Het was eigenlijk best eng. Het deed me beseffen dat ik maar beter mijn mond kan houden, want je kunt tegenwoordig niks meer zeggen.'
Vergelijkbare incidenten vinden ook elders in Europa plaats. In Duitsland hebben aanvallen op de vrijheid van meningsuiting bijgedragen aan de opmars van de rechtse AfD, die bij de laatste verkiezingen de tweede partij werd.
Big Brother Watch waarschuwt
De burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch heeft de onthullingen over Labour’s AI-plannen naar buiten gebracht. De organisatie vecht ook tegen de invoering van gezichtsherkenning in Cardiff, de hoofdstad van Wales.
Kinderrechtenactiviste Molly Kingsley, die eerder door de overheid in de gaten werd gehouden vanwege haar kritiek op het coronabeleid, noemt de plannen zorgwekkend: 'Ik ben bezorgd en diep verontrust door de vaagheid en de mogelijke omvang van deze nieuwe maatregelen die de Britse censuur verder versterken.'
Totalitaire controle dichtbij?
Critici vrezen dat de AI een gevaar vormt voor de vrijheid van meningsuiting en enkel een politieke beslissing verwijderd is van totale narratieve controle. Faculty AI beweert dat het systeem bedoeld is om 'mensen te beschermen door bedreigingen voor hun levensonderhoud te beoordelen', maar deze woorden bieden weinig geruststelling volgens critici.