Boerengrond moet wijken voor islamitische begraafplaats in Roosendaal

Roosendaal maakt zich op voor een historisch project: de grootste islamitische begraafplaats van Nederland. Vier hectare landbouwgrond moet plaats maken voor 18.000 graven. "We krijgen zelfs steun van niet-moslims," zegt Moenir Amhouaech, voorzitter van de Marokkaanse Moskee in Roosendaal, tegenover Omroep Brabant.
De behoefte aan een islamitische begraafplaats in Nederland groeit al jaren. Waar in het verleden veel moslims ervoor kozen om in hun land van herkomst begraven te worden, is dat beeld aan het veranderen. “Dat geldt zeker voor moslims van de tweede en derde generatie die hier geboren en getogen zijn. Maar we zien nu ook bij de eerste generatie steeds vaker een omslag,” legt Amhouaech uit bij Omroep Brabant. Veel ouderen willen hun familie in Nederland de mogelijkheid geven om de laatste rustplaats te bezoeken.
De nieuwe begraafplaats in Roosendaal wordt de grootste islamitische begraafplaats van Nederland. De enige andere grote islamitische begraafplaats in het land, in Arnhem, telt 17.000 graven. De gemeente Roosendaal ondersteunt de plannen en werkt samen met de islamitische gemeenschap aan de realisatie.
Wel moet nog worden gewacht op de uitkomst van bodemonderzoeken en het rond krijgen van de financiën. De islamitische gemeenschap zamelde al 1,8 miljoen euro in, onder andere dankzij de inspanningen van Mhemed Razzouki, die met een fietstocht naar Mekka een half miljoen euro ophaalde. Toch is nog niet duidelijk wat de uiteindelijke kosten zullen zijn.
Het gaat om eeuwige grafrust. In de islam is het hergebruiken of ruimen van graven niet toegestaan, in tegenstelling tot hoe veel Nederlandse begraafplaatsen werken. Naar eigen zeggen krijgt Amhouaech steun uit alle hoeken. “We krijgen zelfs steun van niet-moslims. Maar we zijn er nog niet en daarom blijven we iedereen oproepen om ons te steunen,” besluit hij bij Omroep Brabant.