Marokkaanse bende lichtte klanten op: miljoenen verdwenen naar Marokko

Jarenlang werden Nederlanders opgelicht door malafide rioolreinigers. Klanten kregen torenhoge rekeningen van duizenden euro’s voor simpele klussen. Nu blijkt dat een crimineel familiebedrijf uit Almere hierachter zat. De bende verdiende miljoenen met oplichting en witwassen en sluisde dit door naar Marokko. Justitie eist tot vier jaar cel tegen zes verdachten, meldt De Telegraaf.
Een verstopte wc komt nooit gelegen. Wie pech had, kreeg echter een loodgieter van de bende van Nourdin T. over de vloer. Zonder vooraf prijsafspraken te maken, gingen zij aan de slag. De verstopping zat volgens hen altijd tientallen meters diep. Klanten moesten betalen per meter spiraal die werd gebruikt. Dit is pure oplichting, want de spiraal is herbruikbaar gereedschap.
Wanneer de klus geklaard was, kregen klanten op een tablet de rekening te zien. Die liep zomaar op tot 2000 euro of meer. Officier van justitie Machteld Geertsema stelt: ‘Het aantal meters dat in rekening wordt gebracht is niet alleen onterecht maar ook veelal onrealistisch en absurd hoog.’
Loodgieters in de tang van criminelen
De oplichting ging jarenlang door, ondanks talloze klachten en een uitzending van Opgelicht?!. Klanten betaalden uit angst. Maar de loodgieters zelf bleken ook slachtoffer. Justitie ontdekte dat ze als onderaannemers werden gedwongen mee te werken. Achter de oplichting zaten de broers Mourad, Redouan en Nourdin T., samen met hun neven Mohammed en Qualid El M. De zesde verdachte is Monica K., de vrouw van Nourdin. Het stel stond volgens justitie aan het hoofd van de organisatie en is met een grote som geld naar Marokko gevlucht.
Google-advertenties en Bulgaarse rekeningen
Monica K. runde het callcenter van waaruit de opdrachten werden verdeeld. De bende betaalde maandelijks 200.000 tot 300.000 euro aan Google om bovenaan zoekresultaten te verschijnen. Mensen die ‘riool verstopt’ googelden, kwamen daardoor bij hun bedrijven uit. Klanten dachten een gerenommeerde loodgieter te bellen, maar kwamen terecht bij oplichters.
Betalingen via mobiele pinautomaten kwamen op Bulgaarse rekeningen terecht en werden vervolgens doorgesluisd naar lege vennootschappen. Justitie schat dat de bende in drie jaar tijd minstens 35 miljoen euro verdiende. Grote bedragen in contanten werden bewaard bij de ouders van de verdachten. Via privéjets werd het geld naar Marokko gebracht.
Strafeisen en mogelijke veroordeling
Loodgieters die voor de bende werkten, moesten zakelijke rekeningen openen, maar hadden zelf geen controle. Hun DigiD-inlog en pinpas moesten ze afstaan. ‘Zij regelen de administratie, de klachten en de belastingen', verklaarde een onderaannemer. Justitie stelt dat de belastingdienst hierdoor 2,5 miljoen euro misliep.
Justitie eist vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen hoofdverdachten Nourdin en Monica. Tegen Mourad is twee jaar geëist, tegen Redouan drie jaar en tegen de neven El M. twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Over twee weken doet de rechter uitspraak. Justitie heeft alvast beslag laten leggen op het vermogen van de verdachten. Als de rechter oordeelt dat het familiebedrijf een criminele organisatie was, kunnen gedupeerden mogelijk hun geld via de civiele rechter terugvorderen.