Tweede Kamer wil geen debat over 'dermate slecht' onderzoek moslimdiscriminatie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil géén debat voeren over het vrijdag gepresenteerde Nationaal Onderzoek Moslimdiscriminatie. De harde kritiek op het rapport is opvallend, temeer omdat het onderzoek destijds op verzoek van de Kamer zelf werd aangevraagd.
SGP-Kamerlid André Flach vatte de kritiek kernachtig samen: “Het onderzoek is dermate slecht dat we dat niet moeten doen. Het verdient de naam ‘Nationaal onderzoek’ niet.” Ook PVV-Kamerlid Marjolein Boon spaarde het rapport niet: “Als mijn zoon in Havo 2 dit had ingeleverd, had hij een onvoldoende gehad.”
Moslimdiscriminatie moet en zal een probleem zijn…..
— André Flach (@ajflach) March 22, 2025
Het @MinisterieSZW ‘bestelt’ een onderzoek door en onder een paar mensen die dit toch al vinden en stuurt dit als nationaal onderzoek moslimdiscriminatie naar de Tweede Kamer…..
En de media nemen dit zonder kritiek over…. pic.twitter.com/i87ryPdcOi
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De centrale conclusie: moslims ervaren significante discriminatie op onder meer de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de zorg en de woningmarkt. Jongeren zouden hierdoor het vertrouwen in de samenleving kunnen verliezen.
De methode bestond uit literatuuronderzoek, gesprekken met beleidsmakers en belangenorganisaties, en interviews met 44 moslims. Volgens de onderzoekers ging het nadrukkelijk om een kwalitatief onderzoek – niet bedoeld om harde cijfers te leveren, maar om verhalen en indrukken te verzamelen.
Voor veel Kamerleden is dat niet voldoende. De BoerBurgerBeweging (BBB) noemde de opzet ‘onzorgvuldig’ en het CDA sprak van ‘een handjevol respondenten’ dat niet de lading dekt. NSC sloot zich bij deze kritiek aan. “Een zwakke basis voor verstrekkende conclusies,” aldus meerdere partijen.
DENK-voorman Stephan van Baarle, initiatiefnemer van het voorstel voor het onderzoek, reageerde fel op de afwijzing. Volgens hem is de Kamer ‘moslims die worden gediscrimineerd een debat verplicht’. “De conclusies zijn zorgwekkend. Maar blijkbaar is de Kamer niet bereid de realiteit onder ogen te zien.”
Hij kreeg bijval van GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en de Partij voor de Dieren. Toch bleek die steun onvoldoende.