Le Pen riskeert uitsluiting: politiek proces of terechte straf?

Maandag doet de rechtbank in Parijs uitspraak in de zaak tegen Marine Le Pen en 24 partijgenoten. Zij worden beschuldigd van het verkeerd besteden van Europees geld voor parlementaire assistenten. Het zou gaan om 6,8 miljoen euro die volgens het Openbaar Ministerie is gebruikt voor partijwerk in plaats van Europees werk.
Marine Le Pen verdedigt zich met het argument dat politiek werk in Frankrijk ook onderdeel is van het Europarlement-mandaat. 'Een assistent werkt voor zijn Europarlementariër, en hij kan werken voor zijn Europarlementariër ten bate van zijn partij', zei ze in de rechtszaal.
Politiek gevaar voor 2027
De uitkomst van de rechtszaak is van groot belang. Als Le Pen schuldig wordt bevonden en direct uitgesloten wordt van verkiezingen, kan ze niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2027. De aanklager heeft om een straf gevraagd met 'onmiddellijke werking', dus ook als Le Pen in beroep gaat, zou ze al uitgesloten kunnen worden.
Volgens het Franse recht moet zo’n straf gerechtvaardigd worden ‘in het algemeen belang’ en om herhaling te voorkomen. Maar Le Pen zit al in het parlement en zal de regels niet opnieuw overtreden. Dan blijft er nog maar één effect over: haar buiten de presidentsverkiezingen houden.
Financiële en politieke gevolgen
Een veroordeling zou ook financiële gevolgen hebben. Het RN heeft het moeilijk met het verkrijgen van bankleningen en moet bij campagnes vaak creatief omgaan met geld. Een miljoenenboete zou zware gevolgen hebben.
Politiek zou het uitsluiten van Le Pen de partij zwaar raken. De huidige partijleider Jordan Bardella is te jong om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Premier François Bayrou noemt het vooruitzicht van directe uitsluiting 'zeer verontrustend'.
RN heeft al laten weten dat indien Le Pen zal worden uitgesloten van de presidentsverkiezingen van 2027, dat het in hoger beroep zal gaan bij het Constitutioneel Hof.