Europese Unie zwijgt over schendingen vrouwenrechten door sharia

Op donderdag 3 april nam het Europees Parlement een resolutie aan om mensenrechtenschendingen in Iran te veroordelen. Het ging om de executie van honderden politieke gevangenen en de doodstraf voor twee bekende activisten. Een voorstel om het schenden van vrouwenrechten onder de sharia te veroordelen kon echter niet op een meerderheid rekenen.
De rechtse fractie Patriotten voor Europa (PfE) wilde een wijzigingsvoorstel toevoegen. Dat moest ook de behandeling van vrouwen onder de sharia aan de kaak stellen, en waarschuwen voor de informele verspreiding van deze islamitische wet in Europa. Maar zover kwam het niet.
EP-voorzitter Roberta Metsola (EVP) verklaarde het voorstel 'ontoelaatbaar'. Volgens haar was het 'niet relevant' voor de mensenrechtensituatie in Iran. Dit terwijl Iran wereldwijd juist bekendstaat als land waar de sharia het strengst wordt toegepast.
‘Is het Parlement bang voor fundamentalisten?’
De afgewezen tekst veroordeelde het bestaan en de informele toepassing van sharia binnen moslimgemeenschappen in Europa. Ook pleitte de motie voor een verbod op sharia binnen de EU. De Europese Commissie moest volgens de tekst ‘afzien van het promoten van culturen die de gelijkwaardigheid van man en vrouw niet erkennen’.
De auteur van de motie, de Franse Europarlementariër Matthieu Valet (RN/PfE), reageerde fel: ‘Het doel van de wijziging van mijn fractie is om de aandacht te vestigen op het feit dat deze islamitische wet tegenwoordig wordt gepromoot in bepaalde gemeenschappen in Europa, waaronder de Moslimbroederschap, die een politieke islam voorstaat als vervanging van het volkse recht.’
Valet richtte zich direct tot Metsola: ‘Mevrouw de Voorzitter, bent u zo bang voor fundamentalisten dat u de volksvertegenwoordigers in het Parlement ontmoedigt om zich democratisch uit te spreken over dit belangrijke onderwerp?’
Tweede amendement over vrouwen in Iran nét aangenomen
Een tweede wijzigingsvoorstel van Valet, over vrouwenonderdrukking in Iran, werd wél aangenomen. Dat gebeurde met een nipte meerderheid van acht stemmen. Alle linkse fracties stemden tegen.
In de aangenomen tekst stond: ‘Na de dood van Jina Mahsa Amini hebben de Iraanse autoriteiten hun inspanningen opgevoerd om de Vrouw, Leven, Vrijheid-beweging te onderdrukken.’ Amini werd in 2022 doodgemarteld door de shariapolitie omdat ze geen hoofddoek droeg.
Verzet tegen hoofddoekpromotie in EU-campagnes
Een dag eerder werd een andere motie van de PfE wél aangenomen. Die riep de Europese Commissie op om te stoppen met het promoten van de islamitische sluier in EU-campagnes.
Aanleiding was onder meer een omstreden campagne uit 2021 in Brussel, waarin stond: ‘Schoonheid zit in diversiteit, vrijheid zit in de hijab.’
Ook deze motie werd verworpen door de linkse partijen.