Europarlementariër hekelt Brusselse 'oorlogsretoriek': "Het is beangstigend"

De Hongaarse Europarlementariër Kinga Gál (Fidesz) haalt fel uit naar het buitenlandbeleid van de Europese Unie. Volgens haar doet Brussel er alles aan om een sfeer van oorlogsdreiging te creëren. “De EU is een propagandist van oorlogspaniek,” waarschuwde ze tijdens een plenaire toespraak in het Europees Parlement.
Gál reageerde op het jaarlijkse rapport over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. Volgens haar ademt het stuk één kant op: escalatie. “Het is een bijzonder eenzijdige tekst,” aldus de Fidesz-politica.
De EU zou met haar koers het risico lopen zichzelf buitenspel te zetten in het wereldwijde machtsspel, stelt Gál. “Als we deze buitenlandstrategie blijven volgen, is het geen wonder dat de EU straks alleen staat in de nieuwe geopolitieke realiteit.” In plaats van angst en verdeeldheid te verspreiden, zou de Unie zich volgens haar moeten richten op diplomatie, defensie en vertrouwen bij de burger.
'Paniekzaaierij vanuit Brussel'
Bijzonder kritisch is Gál op een recente aanbeveling van de Europese Commissie: Europese burgers zouden thuis voedsel en water moeten opslaan voor ten minste 72 uur. Volgens haar voedt dit de angst voor een nakende oorlog. “Het is beangstigend,” zei ze. “Zo wordt de boodschap afgegeven dat de oorlog zal escaleren, dat een ramp elk moment kan uitbreken, terwijl er in de EU géén oorlog is – en hopelijk ook niet zal komen.”
The EU is propagating a kind of war psychosis.
— Kinga Gál (@kingagalMEP) April 1, 2025
If we go ahead with this foreign policy strategy, it is no wonder that the EU will be left on its own in the new geopolitical reality.
Europe must speak with the voice of peace instead of intensifying war rhetoric. pic.twitter.com/S0VQpbmizQ
In plaats van het vuur aan te wakkeren, zou de EU zich moeten aansluiten bij pogingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, aldus Gál. “De Unie zou de Amerikaanse inspanningen voor een wapenstilstand en vrede moeten erkennen. Europa moet met de stem van vrede spreken. De EU is ooit opgericht als vredesproject, het kan geen motor van een oorlogsmachine worden.”
Volgens Gál is het onacceptabel dat het rapport expliciet kritiek levert op Hongarije omdat het weigert wapens te sturen naar Oekraïne. “Er wordt onaanvaardbare druk uitgeoefend,” zei ze. Ook de vredesmissie van premier Viktor Orbán wordt volgens haar onterecht onder vuur genomen. “Veel van zijn uitspraken zijn inmiddels bewaarheid.”
Vragen rond Oekraïense toetreding
Tot slot roept Gál op tot meer openheid over de gevolgen van een eventueel EU-lidmaatschap van Oekraïne. “We moeten eerlijk zijn over wat dit betekent voor de Europese burger,” zei ze. “Op het gebied van landbouw, veiligheid en arbeidsmarkt.”
Met haar toespraak sluit Kinga Gál aan bij het geluid van meerdere Midden- en Oost-Europese regeringen, die vrezen dat Brussel zich te ver van zijn oorspronkelijke missie verwijdert. Terwijl oorlogsdreiging het publieke debat steeds meer domineert, pleit zij juist voor kalmte en bezinning: “Europa moet niet de taal van de wapens spreken, maar de taal van de vrede.”