Amsterdammers vrezen aanval: ‘Er zijn hier genoeg doelwitten’

De wereld is geopolitiek gezien aan het veranderen. Dat merkt ook een meerderheid van het AT5-panel. Uit een enquête onder bijna 1900 Amsterdammers blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over oorlogsdreiging. Meer dan de helft houdt er serieus rekening mee dat Amsterdam het doelwit kan worden van een aanval.
De zorgen zijn groot. Een panellid zegt: ‘Het is niet meer een situatie van 'misschien' of 'komt het dichterbij?', we zitten er al midden in.’ Woorden als ‘angstig’ en ‘zorgwekkend’ komen vaak terug.
Ook Leontien uit de Indische buurt vertelt tegenover AT5 dat zij bezorgd is. ‘Er hoeft maar iemand in zijn hoofd te krijgen dat hij de Nederlanders wil raken, dan zijn er vele doelwitten hier.’ Ze noemt onder meer de haven en het Rijksmuseum.
Bangmakerij of echte dreiging?
Toch zijn er ook tegengeluiden. Een panellid zegt: ‘Ik verwacht niet dat de Russen zo dom zijn om een aanval uit te voeren. Het is allemaal een hoop bangmakerij.’ 48 procent van de deelnemers vindt dat mensen te veel angst wordt aangepraat.
Ron uit Noord is kritisch op NAVO-secretaris generaal Mark Rutte: ‘Natuurlijk heeft Rutte dat gezegd, maar de vraag is of hij de meest betrouwbare persoon is die je moet volgen. Hij is nu zelfs het schoothondje van Trump geworden.’
Voorbereiding met noodpakketten
Ondanks verdeeldheid over de dreiging, volgt een meerderheid de oproep van het kabinet op om zich voor te bereiden. Sinds maart roept het kabinet burgers op om een noodpakket aan te schaffen, voor drie dagen zonder stroom of water.
24 procent van de deelnemers heeft al zo’n pakket. Nog eens 31 procent is van plan er een te maken. Veel mensen zeggen zelfs dat hun pakket vijf dagen of langer moet meegaan. ‘Met of zonder dreiging, je hebt eigenlijk altijd wel een noodpakket nodig’, aldus een panellid.
Gemeente nog niet klaar
Een grote meerderheid van 64 procent denkt dat de gemeente Amsterdam niet goed is voorbereid op een crisissituatie. Slechts zes procent denkt van wel.
Burgemeester Halsema liet weten dat er gewerkt wordt aan noodscenario’s, zoals langdurige stroomuitval. ‘We doorleven het scenario 'grootschalige stroomuitval' in stappen van drie dagen tot een uitval van drie weken.’
Eigen communicatie-app?
De gemeente denkt na over een eigen communicatieplatform. Driekwart van het panel vindt dat een goed idee. ‘We moeten niet meer zo afhankelijk zijn van Amerika’, klinkt het.
Maar veel Amsterdammers twijfelen of de gemeente zoiets technisch aankan. ‘De gemeente en ICT zijn geen goede combinatie gebleken.’