Man die nep halalvlees verkocht, moet Britse cel in

De Britse ondernemer Hamil Miah (46) is schuldig bevonden aan het verkopen van vlees als halal, terwijl het dat in werkelijkheid niet was. De rechtbank in Merthyr Tydfil acht hem schuldig aan tien misdrijven op het gebied van fraude en voedselveiligheid, meldt BBC. Miah runde volgens justitie een illegale vleeshandel waarbij hij tientallen afnemers misleidde. Zijn straf kan oplopen tot tien jaar cel.
Miah verkocht vanuit zijn bedrijf Universal Food Wholesale Ltd in Cardiff grote hoeveelheden kip aan restaurants en afhaalzaken. Op de verpakking stond dat het ging om halal vlees. In werkelijkheid was daar geen sprake van, zo stelde de rechtbank vast. Sommige kip was mogelijk ooit halal geslacht, maar door gebrekkige hygiëne en structurele kruisbesmetting in het magazijn kon dat label niet gehandhaafd blijven.
De rechtbank oordeelde dat Miah opzettelijk “een rookgordijn van bedrijven” optrok om inspecteurs en afnemers te misleiden. Klanten dachten zaken te doen met verschillende betrouwbare leveranciers, maar in werkelijkheid liep alles via Miah zelf.
Overtredingen en vervalste etiketten
Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf gedurende lange periodes helemaal geen halal vlees binnenkreeg, maar desondanks toch vlees bleef verkopen onder het halal-keurmerk. Ook werd met houdbaarheidsdata geknoeid. Etiketten op vleesverpakkingen waren onvolledig of misleidend, waardoor herkomst en traceerbaarheid niet te achterhalen waren.
Inspecteurs van de Food Standards Agency en de gemeente Cardiff bezochten het bedrijf meerdere keren. Daarbij werden herhaaldelijk tekortkomingen geconstateerd op het gebied van voedselveiligheid en opslag. Toch bleef de illegale praktijk doorgaan. Geheime controles brachten onder meer aan het licht dat er kip werd vervoerd zonder koeling, en dat vuilniswagens opnieuw werden gebruikt voor voedseltransport zonder tussentijdse reiniging.
Twee verdachten, één zaak
Miah stelde in de rechtszaal dat hij slechts verantwoordelijk was voor Universal Food Wholesale Ltd, dat halal voorbewerkte kip zou hebben doorverkocht. De daadwerkelijke verwerking zou zijn uitgevoerd door Universal Poultry Ltd, een bedrijf dat formeel gerund werd door zijn jeugdvriend Noaf Rahman. Deze Rahman heeft eerder al schuld bekend in een aparte zaak over meerdere voedselveiligheidsovertredingen.
Toch achtte de jury het verhaal van Miah ongeloofwaardig. Na drie uur beraad werden alle aanklachten tegen hem bewezen geacht. Volgens de rechter had hij de volledige leiding over de operaties, ongeacht de papieren structuur.
Vooruitblik op de straf
De uitspraak over de straf volgt later, nadat er een pre-sentence rapport is opgesteld. Zowel Miah als Rahman zullen dan tegelijk worden veroordeeld. Rechter Vanessa Francis hield Miah voor dat hij zich op het ergste moet voorbereiden: “Ik doe geen beloftes over de straf. U doet er goed aan om uw zaken op orde te krijgen.”
Miah is voorlopig op borgtocht vrijgelaten, maar het Openbaar Ministerie benadrukt dat het gaat om ernstige misdrijven. Volgens de aanklager is er sprake van “systematische misleiding van ondernemers en consumenten, met risico’s voor volksgezondheid en religieuze integriteit”. Het is niet bekend of de betrokken restaurants op de hoogte waren van de fraude, noch of er sancties tegen hen worden getroffen.