Noodopvang Ter Apel staat leeg maar kost 7000 euro per nacht

De noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel kost het COA iedere nacht duizenden euro’s, maar wordt al maanden niet meer gebruikt. Toch blijven de tenten staan, verhuizen ze zelfs, en blijft de rekening oplopen. Het COA houdt ze paraat 'voor het geval dat'.
De tijdelijke nachtopvang bestaat uit tenten waar maximaal 200 mensen in kunnen slapen. Als die leeg zijn, kost dat het COA ongeveer 7000 euro per nacht. Bij volledige bezetting lopen de kosten op tot 18.500 euro per nacht. Sinds november 2024 is er niemand meer in de tenten ondergebracht, omdat er genoeg plek is in Ter Apel zelf.
COA houdt rekening met nieuwe drukte
Toch blijven de tenten beschikbaar. Ze stonden achtereenvolgens in Beilen, Peize en Nieuwolda, en verhuizen in mei naar Wolvega. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil geen risico nemen. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker zegt: 'Die zekerheid is er echter niet.' Daarmee bedoelt hij dat niemand kan garanderen dat het rustig blijft in Ter Apel.
Spreidingswet biedt geen garanties
Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde onlangs dat het COA een dwangsom moet betalen als er meer dan 2000 mensen in Ter Apel zijn. Volgens Schoenmaker was een belangrijke overweging van de rechter dat de minister had beloofd dat 'de instroom gaat zakken' en dat 'de Spreidingswet gaat helpen'. Toch zegt Schoenmaker: "Die zekerheid is er echter niet."
Exploderende kosten
Het in stand houden van deze noodopvang kost veel geld. Volgens de Volkskrant was de begroting van het COA in 2022 nog 1,6 miljard euro, in 2023 al 2,7 miljard, en voor 2024 is 4 miljard begroot. Minister Faber moet haar eerdere plannen voor bezuinigingen op de asielopvang in 2027 al herzien. Ze heeft 3,5 miljard extra nodig.
Of de Spreidingswet standhoudt, is nog onduidelijk. Als die wordt ingetrokken, zijn gemeenten niet meer verplicht asielzoekers op te vangen. Dat kan grote gevolgen hebben voor Ter Apel.
Tenten blijven paraat
De tenten zijn sinds december 2023 bijna elke nacht klaar voor gebruik. In de maanden dat ze actief gebruikt werden, sliepen er gemiddeld 181 mensen per nacht. Inmiddels staan ze leeg, maar het COA neemt het zekere voor het onzekere – met een prijskaartje van miljoenen.