Britse rechter zet streep door transgenders in vrouwengevangenis

Het Britse hooggerechtshof heeft uitgesproken dat alleen een biologische vrouw als vrouw geldt volgens de wet. Daarmee zet het hof een streep door het beleid waarin mensen zichzelf konden identificeren als vrouw, zonder dat zij biologisch vrouw zijn. Het oordeel moet een einde maken aan ‘onoverkomelijke praktische problemen’, waaronder de praktijk waarin biologische mannen in vrouwengevangenissen konden worden geplaatst.
De uitspraak is unaniem gedaan door twaalf rechters. Rechter Patrick Hodge zei dat het besluit geen overwinning is van de ene groep op de andere. ‘Voor transseksuelen en transgenders bestaan andere garanties om hun rechten te verdedigen, maar daarmee worden ze nog geen vrouw’, aldus het hof.
Bizarre situaties in Schotse gevangenissen
De zaak begon met verzet van de organisatie For Women Scotland (FWS), die zich keerde tegen een regel van de Schotse regering. Die regel stelde dat iedereen die zich als vrouw identificeert, ook als vrouw moest worden erkend.
Dat leidde tot absurde situaties. Mannelijke verkrachters die zich vrouw noemden, kwamen terecht in vrouwengevangenissen. Ook waren er klachten over mannen in vrouwentoiletten. De uitspraak van het hooggerechtshof moet daar nu een eind aan maken.
Overwinning voor vrouwenorganisaties
Voor veel vrouwenorganisaties is het oordeel een belangrijke stap. ‘Zelf-identificatie is dood’, zei een woordvoerster van FWS. Ook de LGB-organisatie (Lesbians, Gays and Bisexuals) is blij. Mannen met een transgenderverklaring kunnen volgens hen nu niet meer eisen dat zij toegang krijgen tot ruimtes die alleen voor vrouwen of lesbiennes zijn bedoeld.
Het hof baseerde zich op de Britse Gelijkheidswet uit 2010. Daarin worden de termen man en vrouw gebruikt zoals iedereen die begrijpt. ‘Deze termen spreken voor zichzelf en behoeven geen nadere duiding’, aldus het hooggerechtshof.
JK Rowling juicht uitspraak toe
Schrijfster JK Rowling, die in Schotland woont, heeft zich al jaren fel uitgesproken tegen het transgenderbeleid van de Schotse regering. Na de uitspraak liet zij op X weten: ‘Het kostte drie trotse Schotse vrouwen, met een leger dat hen steunde, jaren om een uitspraak van het hooggerechtshof te ontlokken. Met dit vonnis zijn de Britse vrouwen en meisjes beschermd.’
Ze verwees naar eerdere pogingen om de vrouw te herdefiniëren als ‘persoon die menstrueert’. Die omschrijving werd door veel vrouwen als vernederend ervaren.
Internationale gevolgen?
Volgens Reem Alsalem, speciale rapporteur voor de Verenigde Naties, is de uitspraak een ‘triomf van redelijkheid en feiten’. Hij hoopt dat ook andere landen dit ‘baanbrekende’ oordeel zullen volgen.