ECB verlaagt rente, maar blijft vaag over koers bij crisis

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente met 25 basispunten verlaagd. Het besluit kwam unaniem tot stand, zo benadrukte voorzitter Christine Lagarde. De verlaging moet de eurozone helpen richting een inflatiedoel van 2 procent. Maar de koers daarnaartoe is onzeker, waarschuwt Lagarde: “Ik zeg niks over het te bewandelen pad.”
De inflatie in de eurozone beweegt volgens de ECB in de gewenste richting. De onderliggende inflatie daalt, en ook de prijsdruk bij diensten is de afgelopen maanden “aanmerkelijk afgenomen”. Toch blijven de risico’s groot. Door de oplopende handelsoorlog en nieuwe verstoringen in toeleveringsketens, kan het beeld snel kantelen.
Lagarde stelt dat de ECB in een wereld vol economische schokken opereert. “Het concept van een neutrale rente is nu irrelevant,” zei ze. “Want een neutrale rente werkt alleen als de wereld schokvrij is.” Daarom wil de centrale bank “flexibel en alert” blijven. Economen maken zich ondertussen zorgen over een te lage inflatie. Carsten Brzeski van ING wijst op de negatieve vraagschok door geopolitieke spanningen, een stijgende euro en dalende energieprijzen. Dat alles versterkt het desinflatoire effect. Volgens hem was de renteverlaging terecht. “Pauzeren zou twijfel hebben gezaaid over de bereidheid van de ECB om te handelen.”
Brzeski merkt op dat onder het voorzitterschap van voormalig ECB-president Mario Draghi wellicht een sterkere renteverlaging van 50 basispunten was aangekondigd. Onder Lagarde kiest de bank voor een voorzichtiger koers. Toch verwacht ING dat er meer renteverlagingen zullen volgen.
De economische onzekerheid neemt toe, mede door de escalerende handelsoorlog. Volgens Lagarde is het effect van de nieuwe tarieven nog niet duidelijk. De vertraging in export en verstoringen in de bevoorrading kunnen de inflatie in verschillende richtingen duwen. “Het netto-effect zal pas later zichtbaar worden,” aldus Lagarde. Het volgende rentebesluit komt in juni, maar dan is de Amerikaanse ‘wachtperiode’ van 90 dagen nog niet voorbij.
We expect three structural efforts from Europe, said President @Lagarde at our press conference today.
— European Central Bank (@ecb) April 17, 2025
One is the Competitiveness Compass, number two is the savings and investment union and number three is the digital euro. pic.twitter.com/VcppM6I9nH