Boeren de klos in nieuw aangescherpt wolvenplan? Dit is wat u moet weten

Nederland heeft een nieuw, aangescherpt wolvenplan. Het plan, dat recent is goedgekeurd door het Interprovinciaal Overleg (IPO), moet duidelijkheid scheppen voor boeren, natuurbeheerders en burgers. De essentie: wie zijn vee onvoldoende beschermt, verliest in de toekomst het recht op schadevergoeding.
De toename van het aantal wolven in Nederland leidt tot groeiende zorgen, zeker onder veehouders. Wolven doden met regelmaat schapen, geiten en ander kleinvee. Tot nu toe konden boeren een schadevergoeding krijgen als zij slachtoffer werden van een aanval. Maar dat verandert, meldt De Telegraaf die de plannen inzag. Alleen wie aantoonbaar preventieve maatregelen heeft genomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van wolfwerende rasters, komt straks nog in aanmerking voor compensatie.
Het oorspronkelijke wolvenplan, gepresenteerd in 2023, kreeg veel kritiek van provincies. Te vrijblijvend, te vaag en te weinig oog voor probleemwolven. Inmiddels zijn die zorgen serieus genomen. De nieuwe versie bevat concrete richtlijnen en spreekt duidelijke taal over wanneer een wolf als 'gevaarlijk' wordt aangemerkt.
Een wolf die rustig door een dorp loopt zonder agressie te tonen, wordt niet als probleem gezien. Doodt een wolf echter meerdere keren vee op dezelfde plek of laat hij zich niet verjagen, dan wordt hij als probleemwolf bestempeld. In uiterste gevallen mag hij dan worden afgeschoten, maar pas nadat andere maatregelen zijn geprobeerd. De wolf is bezig aan een opmars in Nederland. Hij is geen exoot, maar een beschermde inheemse soort. Dat vraagt volgens het IPO om realisme. In plaats van uitroeien of negeren, kiest het wolvenplan voor 'samenleven met scherpe randjes'. Veebeschermingsteams worden opgericht om boeren te helpen met preventie. Ook krijgen veehouders ondersteuning bij de aanleg van afrasteringen.
De wolf jaagt volgens het plan op schapen vanuit natuurlijk gedrag. "De wolf maakt geen onderscheid in prooisoort," stelt het IPO. Dat betekent dat boeren de verantwoordelijkheid krijgen om hun dieren actief te beschermen. Wie dat niet doet, kan straks geen beroep meer doen op financiële compensatie.