Kabinet verhoogt vliegtaks: hoe verder je vliegt, hoe meer je betaalt

Vanaf 2027 wordt de vliegbelasting flink duurder voor mensen die verder reizen. Het kabinet werkt aan een plan waarbij de afstand bepaalt hoeveel belasting er betaald moet worden. Dit moet meer dan 250 miljoen euro per jaar opleveren, meldt De Telegraaf.
Het ministerie van Financiën heeft verschillende opties onderzocht. Dit was onderdeel van de afspraak uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. De partijen wilden een belasting die hoger wordt bij meer uitstoot, wat vooral bij lange vluchten het geval is.
Er werd ook gekeken naar andere mogelijkheden, zoals een extra taks voor korte vluchten, een belasting op privéjets en op overstappende passagiers op Schiphol. Toch kiest het kabinet waarschijnlijk voor een simpele vorm waarbij alleen de gevlogen afstand telt.
Geen vaste stappen
Eerder stelde een groot ambtelijk onderzoek onder leiding van Laura van Geest een andere aanpak voor. Daarbij zou de belasting in stappen oplopen: voor middellange vluchten het dubbele tarief en voor lange vluchten het driedubbele. Bij deze variant zouden bijna alle vluchten binnen Europa gelijk belast worden.
Het kabinet wil dat nu anders doen. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen denkt volgens bronnen tegenover De Telegraaf aan een model waarbij de belasting geleidelijk toeneemt met de afstand. Daardoor wordt bijvoorbeeld een vlucht naar Madrid duurder belast dan een vlucht naar Parijs.
Uiterlijk op Prinsjesdag moet het kabinet beslissen hoe de nieuwe regeling eruit gaat zien. Hoewel de maatregel pas in 2027 ingaat, heeft de Belastingdienst tijd nodig om de systemen aan te passen.
Felle kritiek uit de luchtvaart
De luchtvaartsector is al langer fel tegen de nieuwe plannen. EasyJet-topman Kenton Jarvis zei vorige week in De Telegraaf: 'De lasten voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol zijn al torenhoog.' Volgens Jarvis betalen uiteindelijk de reizigers de prijs voor onder meer hogere havengelden en belastingen.
Ook Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin waarschuwde voor de gevolgen. Hij stelde in De Telegraaf: 'Passagiers die bijvoorbeeld via Madrid naar Bangkok reizen zijn goedkoper uit dan direct via Schiphol.' Fruitema pleit daarom voor een Europese aanpak, zodat Nederland niet uit de markt wordt geprijsd.