Hongarije breidt familiebeleid uit: meer belastingvoordelen

Terwijl veel Europese landen de bevolkingskrimp proberen op te vangen met migratie, vaart Hongarije een eigen koers. Premier Viktor Orbán maakt al jaren van het gezin de hoeksteen van zijn nationale strategie. “Een toekomst bouwen op je eigen mensen, niet op immigratie of externe oplossingen,” zo vat regeringswoordvoerder Zoltán Kovács het beleid samen in een persbericht.
De omslag kwam in 2019, met het Family Protection Action Plan. Het plan moest drempels wegnemen voor jonge Hongaren die een gezin willen stichten. Zo werd er een renteloze babylening ingevoerd voor jonge getrouwde stellen, kwam er een woningsubsidie via het zogenoemde CSOK-programma, kregen grote gezinnen hulp bij de aanschaf van een auto en werd er een levenslange belastingvrijstelling ingevoerd voor moeders van vier of meer kinderen.
Tegelijkertijd werden duizenden nieuwe kinderopvangplekken geopend, werd het mogelijk om grootouderschapsverlof op te nemen, en kregen gezinnen meer middelen en zekerheid om een woning en toekomst op te bouwen. “We hebben een van de sterkste gezinssteunsystemen ter wereld neergezet, goed voor meer dan 4 procent van ons bbp,” aldus Kovács.
De effecten bleven niet uit. Het aantal huwelijken steeg tot het hoogste niveau in decennia. Het aantal abortussen daalde fors. “Het vertrouwen in het gezin keerde terug,” zegt Kovács. “Wat door anderen als onvermijdelijke demografische neergang werd gezien, wisten wij af te remmen.” Internationaal groeide de belangstelling. Wat begon als Hongaars experiment, werd een beleidsmodel waar andere landen met toenemende interesse naar kijken.
Nieuwe wetgeving vanaf oktober
Ook dit jaar gaat het gezinsbeleid verder. Zo zijn er nieuwe belastingmaatregelen die extra voordelen geven aan moeders. Vanaf 1 oktober zijn moeders die drie kinderen opvoeden volledig vrijgesteld van inkomstenbelasting, ongeacht hun leeftijd. Vanaf 2026 geldt een vergelijkbare vrijstelling ook voor moeders met twee kinderen. Moeders onder de 30 profiteren zelfs al van deze belastingvrijstelling zodra ze één kind hebben.
Verder worden de belangrijkste gezinstoelagen – waaronder de zwangerschapsuitkering, kinderzorgtoeslag en adoptie-uitkering – volledig belastingvrij. Bovendien kunnen moeders die drie maanden na de geboorte weer aan het werk gaan 70 procent van hun uitkering blijven ontvangen. Zo krijgen vrouwen meer vrijheid om zelf te kiezen hoe zij werk en gezinsleven willen combineren. “We geven vrouwen de vrijheid om hun eigen gezinsleven vorm te geven,” aldus Kovács.
Meer dan traditie
Volgens de regering-Orbán draait het gezinsbeleid niet om nostalgie of traditie op zichzelf, maar om toekomstvisie. “Dit beleid is geen teruggrijpen op het verleden, maar een investering in de toekomst,” schrijft Kovács. In een wereld waarin dalende geboortecijfers vaak leiden tot open grenzen en massamigratie, kiest Hongarije voor een andere, moeilijkere weg. “Een weg die is gebouwd op hoop, eigen kracht en liefde voor het vaderland.”
Dat klinkt als een slogan, maar volgens Kovács is het veel meer dan dat. Het idee dat elk kind een schat is, vormt de basis van het Hongaarse beleid. “Het is een principe dat onze begrotingen, wetten en prioriteiten vormgeeft.” De centrale boodschap: de Hongaarse bevolking verdient een toekomst die echt van henzelf is — gebouwd door hun eigen gezinnen, beschermd door hun eigen keuzes.
In Hongarije is het gezin niet zomaar een sociale eenheid. Het is het fundament van de natie. En wie de gezinnen versterkt, bouwt aan een sterkere toekomst voor het hele land.
Achtergrond
De gezinsgerichte koers van Orbán roept internationaal discussie op, vooral bij voorstanders van open migratie. Toch blijft zijn regering vasthouden aan de ingezette lijn. “Geen enkel ander kabinet heeft zoveel gedaan voor Hongaarse moeders, vaders en kinderen,” besluit Kovács. “Wij geloven dat echte vooruitgang begint bij het versterken van het gezin.”